HOME

IDEA HIASAN RUANG DAPUR OLEH TLS HOLDING SDN. BHD.

 

Dapur apartment sepatutnya tidak seperti dapur rumah di kampung, oleh itu ruang dapur apartment anda juga perlu kelihatan urban. Bagi kebanyakan orang yang kemampuannya sederhana, rumah sederhana atau apartment kos sederhana sahaja, untuk panggil consultant bagi membuat hiasan ruang dapur memang tidak ada budget. Maklumlah, sibuk mengumpul duit supaya dapat memiliki rumah impian dengan ruang dapur idaman.

 

Sebenarnya anda boleh design sendiri ruang dapur anda mengikut budget masing-masing. Jika budget anda sederhana rendah (sekitar RM5000-RM7000 sahaja) anda sudah boleh mendapat ruang dapur yang selesa dan cantik. Sekarangpun banyak syarikat uabsuai dapur bersaing mendapatkan pelanggan; bermakna anda ada banyak pilihan. Jadi, laman ini bertujuan membantu memberi idea untuk mereka. Lihatlah 15 rekabentuk ini dan pilihlah jika sesuai untuk anda!

 

CONTOH DESIGN KABINET RUANG DAPUR.

 
 
 
 

 

   

Ruang dapur kondominium

Ruang dapur cadangan untuk kondominium Pearl Avenue yang dibangunkan oleh TLS Holding di Kajang, Selangor. Ini adalah design dalam rumah contoh. Klik untuk melihat imej besar design kabinet dapur ini.

Ruang dapur Sri Ixora Apt

Kitchen kabinet yang sama seperti di atas di ruang dapur untuk Apartment Sri Ixora (yang siap pada 2010) tetapi dengan penyedut asap yang berbeza design.

Ruang dapur Sri Ixora Apt

Kabinet dapur ini berharga sekitar RM6000 tidak termasuk fridge diberikan secara percuma oleh TLS kepada setiap pembeli apartment. Gambar ruang dapur ini diambil di rumah contoh yang disediakan.

Ruang dapur Sri Lavender Apt

Kitchen kabinet yang sama seperti di atas di ruang dapur untuk Apartment Sri Ixora (yang siap pada 2010). Simple dan kemas.

 

SILA KLIK DI SINI UNTUK MELIHAT LEBIH BANYAK CONTOH DESIGN KABINET RUANG DAPUR.

GAYA 'PULAU' DAN 'BAR STYLE' SEMAKIN POPULAR DAN MENJADI PILIHAN RAMAI SEBAGAI HIASAN RUANG DAPUR

Pengurusan Ruang Dapur

Ruang dapur adalah tempat untuk menyedia, memasak, dan meyimpan makanan. Pusat aktiviti tertumpu kepada 3 peralatan dapur iaitu sinki, dapur memasak, dan peti sejuk.

Terdapat 9 faktor yang perlu dipertimbangkan semasa merancang sebuah ruang dapur iaitu:

  1. Saiz ruang hendaklah bersesuaian dengan keperluan keluarga. Saiz dan ruang yang luas menyebabkan banyak pergerakan, bazir tenaga dan masa. Pemilihan saiz dan jenis perabot hendaklah bersesuian dengan saiz ruang dapur.

  2. Kedudukan ruang hendaklah berdekatan dengan ruang makan. Berdekatan dengan ruang makan memudahkan anda  membuat hidangan dan menjimatkan masa.

  3. Pengudaraan adalah penting untuk menghilangkan bau masakan, asap, dan hawa panas. Udara bersih di dapur menimbulkan rasa selesa dan adalah sesuai jika sinki berdekatan dengan tingkap.

  4. Pengcahayaan penting untuk membolehkan seseorang itu bekerja dengan lebih selesa cekap dan selamat. Gunakan cahaya asli yang masuk melalui tingkap. Letakkan lampu yang sesuai pada tempatnya.

  5. Warna ruang bergantung kepada citarasa seseorang itu. Warna haruslah dipilih dengan teliti. Skima warna yang lembut adalah lebih sesuai kerana warna boleh menimbulkan suasana yang selesa dan mudah kesan kekotoran.

  6. Permukaan dinding yang sesuai boleh menolong mengekalkan keadaan cerah dan bersih dalam dapur.

  7. Permukaan lantai hendaklah mudah dicuci supaya sentiasa bersih, tidak licin, tahan lasak dan tidak menyerap cecair.

  8. Permukaan meja kerja jenis yang tahan lasak supaya dapat menahan penggunaan dan pembersihan yang kerap. Permukaan hendaklah mudah dicuci dan mudah dilap.

  9. Susun atur perabot bergantung kepada saiz dan ruang, poin-poin suis elektrik, kedudukan tingkap dan pili air sinki.

Disunting daripada sumber: sitinorermeylimanbpsrt.wordpress.com

Nota: Semua hiasan ruang dapur yang ditunjukkan di sebelah kiri adalah daripada design apartment yang sama oleh pemaju yang sama. Keluasan juga hampir sama. Oleh: Mohd Azeri - | mohd_azeri@yahoo.com  

TOP PAGE | HIASAN RUANG TAMU | HIASAN MEJA MAKAN | HIASAN BILIK TIDUR | HIASAN BILIK AIR | LAMPU HIASAN RUMAH | HIASAN DALAMAN KONDOMINIUM | HIASAN SILING RUMAH | LAMPU HIASAN | KARPET RUANG TAMU | POKOK HIASAN

Tarikh Terbit: 15 Mac 2014. Kemaskini terakhir: 4 September 2015 oleh Mohd Azeri Hairuddin Tel: 019-676 0020 Emel: mohd_azeri@yahoo.com