Terokai Banting Selangor - Lawati Bandar Jugra Lama, Bukit Jugra, Istana Bandar, Masjid Bandar,  dan Pantai Morib, Pantai Kelanang...

DIRECTORIES KUALA LANGAT SELANGOR, MALAYSIA
Place of Interest
Pantai Morib
Pantai Kelanang
Pantai Batu Laut
Bukit Jugra
Tadom Hill Resort Banting
Kerepek Banting
Kerepek House
Kilang Kerepek
Historical Places
Jugra Bersejarah
Istana Bandar
Masjid Bandar
Istana Jugra
Hatters Castle
Homestay
Homestay Kg. Endah
Homestay Kancong Darat
Homestay Batu Laut
Homestay Sg. Lang
Homestay Sg. Kelambu

Untuk pertanyaan, sila hubungi talian

03-3187 8500 arijal@kits.net.my
 

Perkhidmatan Kerajaan
Hospital Banting
 
Hotels
City Hotel Banting
No 1 Jalan Bunga Pekan 2, 42700 Banting, Kuala Langat, Selangor. Tel: 03-31878728
 
Impian Morib
Lot 183 & 184, Jalan Morib, Pantai Morib, 42700 Banting, Kuala Langat, Selangor. Tel: 03-3198 2070
 
Foong Inn Hotel
No. 38, Jalan Cemerlang 2, Banting Business Centre. Banting.
Other Towns
Bandar Klang
Pekan Meru
Pekan Kapar
Banting Selangor
Shah Alam
Putrajaya
Kajang
Municipal Council
Majlis Perbandaran Klang
Majlis Bandaraya Shah Alam
 
Online Newspaper
Berita Harian Online
Utusan Online
New Straits Times
The Star Online
Harian Metro Online
 
Tourism Links
Pusat Pelancongan Malaysia (MaTiC)
Tourism Malaysia
BANTING, SELANGOR 

 

 

Nak ke Banting Selangor? Laman web ini akan memberikan informasi serba ringkas tentang Banting di Selangor untuk anda. Jika anda pernah sampai ke Banting, Selangor, ingat lagi ke jalan nak ke sana? Ok, sebagai panduan anda, jika anda datang dari KL, ikut KESAS adalah jalan termudah! Nah! Download peta KESAS Highway ke Banting untuk memudahkan anda ke Banting Selangor. Jika anda dari KLIA, ikut Dengkil adalah lebih dekat. Jika anda dari Putrajaya/Bangi/Kajang, ikutlah laluan baru lebuhraya SKVE ke Banting.

Sponsored:

HalalSurf.com is a  Muslim E-Commerce Market Place where we share and broadcast Halal & Islamic information to all our friends around the world FOR FREE. HalalSurf.com is the place to enjoy with hassle-free trading and easy membership system for both Buyer & Seller. Join now for free!

 

SEKILAS MENGENAI BANTING SELANGOR...

 

Banting lebih dikenali sebagai bandar persinggahan (rest town) kepada sebuah bandar lama yang bersejarah iaitu Jugra. Banting kini lebih pesat membangun berbanding Jugra disebabkan impak pembangunan Putrajaya dan KLIA di Sepang yang bersempadan dengan daerah ini. Banting terletak di daerah Kuala Langat, iaitu daerah yang kedudukannya menghala ke Selatan negeri Selangor. Jangan pula anda keliru dengan daerah Hulu Langat yang kedudukannya bertentangan sama sekali dan dekat dengan Kuala Lumpur!

 

Peta Banting selangor

   

Lihat peta Banting di atas untuk panduan lokasi Banting di Kuala Langat, Selangor. Dari Klang, anda melalui Bandar Bukit Tinggi - Telok Panglima Garang - Jenjarom - Banting. Jika dari Putrajaya/Bandar Salak Tinggi, anda boleh melalui Dengkil - Kampung Bukit Changgang - Sg. Manggis - Banting (kira-kira 50 minit perjalanan). Sama ada dari arah Klang atau Dengkil, kedua-dua jalan akan bertemu di persimpangan Taman Sg. Manggis, Banting (sebelum dekat dengan Taman Seri Banting dalam peta di atas).

 

Seronok kalau melalui kawasan kampung dari Dengkil kerana boleh nampak berapa gerai orang kampung di bahu jalan menjual pembagai hasil pertanian seperti keladi, nenas, mangga, rambutan dan sebagainya. Laluan ini jugalah menjadi salah satu laluan sukan berbasikal Le Tour de Langkawi. Jika anda dari Pantai Bagan Lalang, Sepang, anda juga boleh menuju ke sini dengan mudah, melalui jalan Tanjung Sepat - Morib - Banting.

 

Jambatan Telok Datuk merentasi Sg. Langat di Banting dilihat melalui Google Earth. Jambatan ini agak tinggi, tidak lurus dan menghubungkan kawasan di Telok Datuk dengan bandar Banting Selangor (melalui Jalan Sultan Abdul Samad). Naik jambatan ini dan jalan terus sahaja untuk ke pusat bandar. [Ke atas]

Banting Selangor

Ya, dah sampai pun...SELAMAT DATANG KE BANTING...inilah salah satu landmark di persimpangan lampu trafik utama di tengah-tengah bandar Banting. Jalan terus (Jln. Sultan Abdul Samad) untuk ke ILP Kuala Langat dan Bukit Jugra atau belok kiri (Jln. Alam Shah) untuk ke Morib.

 

Bandar Banting bukanlah bandar besar di Selangor. Jadi, Banting tidak 'jem' macam di bandar Klang. Kedudukannya terletak kira-kira 25 km daripada pusat bandar Klang. Banting merupakan antara salah sebuah bandar tua di Selangor. Di sini masih terdapat banyak bangunan-bangunan lama kedai dua tingkat di sepanjang jalan utama bandar tersebut (iaitu Jalan Sultan Abdul Samad). Pada sebelah malam, bandar Banting juga agak sepi kerana tiada aktiviti perniagaan yang banyak beroperasi. Atas sebab itulah, pihak Majlis Daerah Kuala Langat telah mewujudkan uptown Banting sebagai salah satu tarikan baru di Banting, Selangor. Lihat Uptown Banting di sini.

Jalan Sultan Abdul Samad bandar Banting Selangor

Jalan Sultan Abdul Samad, satu-satunya jalan utama yang membelah bandar Banting Selangor, bermula dari Telok datuk hingga ke Bandar Jugra lama. Sumber imej daripada blog MyBanting. [Ke atas]

 

Di kalangan orang dari luar daerah Banting Selangor, bandar ini lebih dikenali sebagai bandar persinggahan dalam perjalanan terutamanya menuju ke Pantai Morib Selangor ataupun ke tempat rekreasi lain seperti Bukit Jugra dan Pantai Kelanang. Setiap orang yang jalan-jalan 'makan angin' ke Morib  akan lalu bandar Banting jika mereka datang dari arah Klang ataupun Dengkil.

Pantai Morib

Pantai Morib menjadi tumpuan kerana anda berpeluang melihat pemandangan matahari terbenam di sini. Sebab itulah Goldcoast Sepang dibangunkan di Sepang, semata-mata untuk menikmati keindahan sunset! Lebih banyak gambar terbaru pantai Morib di Banting Selangor ada di blog ini. Sejak tahun 2010, Pantai Morib telah berubah menjadi lebih baik, dengan idea lanskap yang menarik untuk riadah sekeluarga. Datanglah ke Morib!

 

Apa yang menarik di Bandar Banting Selangor?

Bandar Banting masih jauh daripada arus pemodenan. Tidak banyak yang dibuat oleh pihak Majlis Daerah Kuala Langat (MDKL) untuk mengindahkan bandar ini.  Hanya tiang-tiang lampu jalan yang agak berseni dan menjadi landskap pemandangan di sepanjang jalan Sultan Abdul Samad.

Banting Selangor

Landskap di bandar Banting ...tidak banyak kawasan lanskap dapat dibangunkan di tengah bandar Banting kerana kawasan jalan bandar yang agak terhad.

Banting Selangor

Landskap ini tidak menjadi laluan orang ramai. Jadi, beginilah keadaannya.

[Ke atas]

 

Mengapa Orang Datang ke Banting Selangor? Orang yang datang jalan-jalan ke Banting biasanya orang luar, bukan orang Banting sendiri... Orang Banting mungkin lebih suka ke Klang, Shah Alam ataupun ke Kuala Lumpur!

 

Apa yang orang luar suka tengok di Banting? Antara golongan yang datang ke sini termasuklah student yang suka-suka datang sebab nak tengok macam mana Banting ni. Tempat yang menjadi tumpuan ramai termasuklah Bukit Jugra, Morib, Pantai Kelanang untuk membuat sesi fotografi. Bukit Jugra juga tempat terkenal untuk sukan Paragliding. Selain daripada itu,ketika menjelang hari raya Aidilfitri, ramai orang pergi ke Banting untuk memborong kerepek-kerepek yang bermacam-macam jenis di sini. Semuanya adalah keluaran kampung dan boleh dibeli pada harga borong.

 

Pusat bandar Banting Selangor

Keadaan bandar Banting pada waktu petang dari persimpangan utama di mana terletaknya landmark 'BANTING'. [Ke atas]

Pusat bandar Banting Selangor

Bandar Banting yang semakin membangun, seiring dengan kemajuan negeri Selangor.

MAKAN-MAKAN di Banting Selangor

Kalau sampai di Banting, trylah cari cendol dan rojak mee atau pasembur yang popular di sini. Antara restoran yang menjadi tumpuan ialah restoran Tawaqal. Bagi anda yang suka makan makanan segera, anda masih boleh menikmati hidangan KFC dan McDonald semasa berada di Banting Selangor. Banting ni bukannya kuala sangat...

Ya, ini dia Restoran Tawaqal - the best traditional recipe in town (since 1941) di No, 311, Jalan Sultan Abdul Samad, 42700 Banting Selangor. Sumber: Cuti Malaysia.

Prosperity Burger Ayam...restoran Mc Donald di Banting Selangor. Peringatan: Mc Donald adalah syarikat yang mempunyai kaitan dengan Israel. Jika anda istiqamah dalam membela agama Islam, tak payahlah makan di sini. Banyak lagi tempat makan lain.

 

SHOPPING di Banting Selangor.

 

Antara shopping center yang terkenal ialah The Store. Ada juga gedung keluarga Ten-Ten. macam-macam nama pulak...

The Store bandar Banting Selangor

Pasaraya Besar The Store Cawangan Banting antara pasaraya utama di Banting, Selangor. Jika ada keperluan untuk shopping sebelum ke Pantai Morib, bolehlah singgah di sini. Bangunan putih di sebelahnya ialah Kolej MCS Banting.

Pasaraya Ten Ten bandar Banting Selangor

Gedung Ten Ten di bandar Banting Selangor ini merupakan gedung barang keperluan keluarga. Murah-murah saja barang di sini. Ada banyak lagi kedai lain di sini yang tidak dapat diceritakan...[Ke atas]

Kedai lama di Jalan Sultan Abdul Samad bandar Banting Selangor

Kedai Kopi dan bar Tong Lee merupakan antara bangunan lama yang menyerlah kerana berhampiran persimpangan utama di bandar Banting ini. Bangunan di Jalan Sultan Abdul Samad ini dibina pada tahun 1936. Sumber imej daripada blog MyBanting

Jambatan di bandar Banting Selangor

Jambatan Banting. Jambatan ini menghubungkan dua kawasan bandar Banting yang terpisah oleh Sungai Langat yang sempit.

Majlis Daerah Kuala Langat

Bangunan Majlis Daerah Kuala Langat di Banting, Selangor.

[Ke atas]

BELAJAR di Banting Selangor

Terdapat beberapa institusi pengajian tinggi di sini seperti Institut Latihan Perindustrian (ILP), Kolej MARA Banting, Kolej Komuniti Kuala Langat Banting. Tempat-tempat ini mempunyai kemudahan yang baik tetapi masih kekurangan pelajar (mungkin tidak dipromosikan sebaiknya). Terbaru ialah, Kolej Matrikulasi Selangor (KMS) yang baru dibuka (pada lewat 2010) dan Politeknik Banting Selangor. Kolej Matrikulasi Selangor di Banting ini adalah dibawah Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM).

ILP Banting

Institut Latihan Perindustrian (ILP) di Banting Selangor. Juga dikenali sebagai ILP Kuala Langat, ILP ini menawarkan program Sijil dan Diploma Kemahiran Malaysia dibawah Jabatan Pembangunan Kemahiran Malaysia.

Entrance Kolej MARA Banting Selangor. Banting menawarkan persekitaran pembelajaran berkos rendah di Selangor. Antara program yang ditawarkan ialah Teknologi Pembuatan Perabot, Perakaunan dan Perniagaan, Teknologi Elektrik, Pelancongan serta ICT.

Tapak Kolej Matrikulasi Selangor di Banting Selangor yang terbentang luas berhampiran kawasan estet Kelapa Sawit di Banting Selangor. Terdapat pelbagai prasarana untuk pembelajaran yang kondusif telah siap dibina. Banyak lagi gambar menarik mengenai Kolej Matrikulasi Selangor ada di blog fizamior ini.

Politeknik Banting Selangor
Persiaran Ilmu,

Jalan Sultan Abdul Samad,
42700 Banting,
Selangor Darul Ehsan

Tel  : 03-3120 1625
Fax  : 03-3120 1706

 

 

Politeknik Banting Selangor (PBS) merupakan politeknik yang ke 24 daripada 32 buah politeknik Malaysia. PBS telah mula beroperasi di kampus sementara di Bandar Sungai Emas, Sungai Manggis pada tahun 2007 dengan pengambilan kohort pertama pada Sesi Januari 2008. Pengoperasian politeknik ini telah bermula sepenuhnya pada 6 September 2012 di kampus tetap dengan menawarkan 2 program iaitu Program Diploma Kejuruteraan Penyenggaraan Pesawat dan Diploma Kejuruteraan Mekanikal. Pengambilan pelajar yang pertama di kampus tetap ini adalah pada Sesi Disember 2012 dengan bilangan pelajar seramai 165 orang.

Politeknik Banting Selangor sentiasa memberi keutamaan kepada perkongsian pengetahuan serta hubungan industri di mana tenaga pengajar digalakkan supaya turut serta dalam projek industri, penyelidikan dan pembangunan. Usaha ini membuka ruang kepada pertukaran idea dan kepakaran dengan institusi dan industri bagi melahirkan graduan berkemahiran, kompeten, sedia ke alam kerjaya dan mempunyai nilai kebolehpasaran yang tinggi.

 

Justeru, Politeknik Banting Selangor berhasrat untuk memperkembangkan lagi jaringan dan hubungan kolaborasi dengan pihak industri secara berterusan. Dengan itu, pelajar akan dapat melengkapkan diri untuk lebih celik industri, berdaya tahan dengan set minda yang tepat ke arah pencapaian tenaga kerja negara berpendapatan tinggi. Inisiatif ini akan terus menjadi keutamaan bagi mengukuhkan lagi ketahanan dan daya saing pelajar.

Dalam merealisasikan misi ini, Politeknik Banting Selangor telah melantik 10 orang Ahli Lembaga Penasihat yang berkaliber untuk bersama-sama dalam mencapai hala tuju organisasi serta memberi nasihat dalam bidang pengurusan dan meningkatkan kualiti graduan Politeknik Banting Selangor. Setiap pelajar digalakkan untuk meraih peluang sebaik mungkin bagi membina daya kepimpinan, keyakinan diri dan memiliki nilai-nilai murni. Ke arah aspirasi mulia ini, Politeknik Banting Selangor berhasrat untuk membentuk budaya organisasi pembelajaran dengan penerapan nilai integriti dan etika yang tinggi dalam kalangan staf dan pelajar.

 

Laman Web Politeknik Banting Selangor.

 

Uptown Banting

 

Uptown Banting telah dibuka secara rasminya pada 20 March 2010. Lokasi Uptown Banting boleh dianggap strategik kerana terletak di kawasan Pusat Perdagangan Banting yang baru. Uptown Banting juga berdekatan dengan Bank Islam dan tidak berapa jauh dengan Stesen Bas Banting dan Teksi dan juga beberapa bank. Ia dapat dilihat dari atas jambatan yang menyeberangi Sungai Telok Datok.

Uptown di bandar Banting Selangor

Tapak Uptown Banting, Selangor. Di sini macam-macam ada. Salah satu lokasi orang-orang Melayu kita berniaga. Untuk keterangan lanjut, hubungi

 

Up Town Banting
Viper Two Resources, No. 7A, Jalan Cemerlang 2, Pusat Perdagangan Banting,
42700 Banting, Selangor.
Tel : 019 - 244 4643 (Puan Suraya Abdullah) or 010 - 212 7222 (En. Asri)

 

[Ke atas]

 

INDUSTRI KEREPEK di Banting Selangor

Kerepek Banting

Industri Kerepek adalah antara industri yang giat dijalankan oleh penduduk setempat di Banting Selangor. Kerepek di Banting Selangor dijual secara pukal. Jangan tak singgah ke mana-mana kilang kerepek atau Kerepek House...harga kerepek kilo sangat murah di sini. Jomlah borong kerepek Banting...

Pisang tanduk untuk dibuat kerepek. Jika berkesempatan, lawatlah pusat-pusat industri kampung untuk mengetahui proses penghasilan kerepek di sini.

Di Banting , tidak sukar untuk anda menemui signboard seperti ini.Industri bahulu, kuih tradisional dan kerepek adalah nadi industri kampung di Banting, Selangor. Salah satu pusat industri kerepek di sini ialah Perniagaan Warisan Usaha. Bukan setakat kerepek tetapi ada juga bahulu dan peyek.

SUKAN REKREASI PARAGLIDING di Bukit Jugra Banting, Selangor

Bukit Jugra Banting Selangor

Inilah puncak Bukit Jugra, Banting Selangor..rumah api pun ada di sini. Bukit Jugra denga ketinggian 400 kaki kini popular sebagai tempat berjogging dan juga untuk sukan paragliding. Anda boleh melihat pemandangan yang cantik dari puncak Bukit Jugra ini - pertembungan Sg. Langat dengan laut Selat Melaka. Puncak Bukit Jugra ini juga menarik minat photographer amatur dan professional untuk datang ke Banting Selangor.

Kepada peminat sukan paragliding, boleh la turun Banting Selangor… di Bukit Jugra, tengok aktiviti menarik ni dengan lebih dekat - Pada 2009, sukan antarabangsa ini telah di adakan di sini dalam siri Paragliding Accuracy World Cup Jugra 2009. Dengan kekuatan angin di kawasan ini, Bukit Jugra di Banting Selangor telah dinobatkan sebagai salah satu lokasi paragliding  di dunia. Maklumat mengenainya ada di laman paraglidingearth.

Dua orang paragliders sedang membuat terjunan dengan alatan glider masing-masing.

AKTIVITI REKREASI KELUARGA di pantai Kelanang, Banting Selangor.

Pantai kelanang

Pantai Kelanang - pantai yang lebih dekat jika daripada bandar Banting berbanding pantai Morib. Pantai ini memang sesuai untuk aktiviti memukat dan memancing atau mencari hasil laut termasuklah siput. Hati-hati dan jangan leka sewaktu air surut kerana air pasang besar mungkin berlaku. Pada Mei 2011, dua orang anak-beranak terkorban kerana lemas dek air pasang besar di Pantai Kelanang Banting Selangor ini. Selain daripada pantai Kelanang, pantai Morib dan Pantai Batu Laut juga sesuai untuk aktiviti rekreasi diwaktu petang.

SEJARAH - Bangunan Pejabat Pos Lama Banting

Bangunan pejabat pos ini sudah menjadi tinggalan sejarah kerana telah hangus terbakar. Bagi sesiapa yang pernah sampai ke Banting Selangor pada tahun 2010, bangunan ini masih boleh dilihat. Bangunan ini telah dibina pada zaman sebelum merdeka lagi. Lihatlah pada rekabentuk di bahagian bumbung bangunan ini dan struktur binaan pada tiang, dinding dan lantainya.  Bentuknya unik mengingatkan kita semasa zaman 'Colonial Government British Malaya'. Sumber imej daripada blog MyBanting

Istana Bandar

Istana Bandar, Banting Selangor - Located not far from the ‘Bandar Mosque’, it can be considered as its boundary. The palace, built around the end of the 19th century (year 1899), was financed by Sultan Alaeddin Suleiman Shah himself, in coincidence with the crisis occurring in the Sultan of Selangor’s palace , being the discontentment of the Tengku Ampuan Mahrum (the Sultan’s Consort). Resembling the Middle East Islamic architecture it is known as the Palace with 40 Rooms because it comprises of 40 rooms. This double storey palace was built on a 12.96 acre of land. The middle section of the palace is a two-storey, 4 room area, consist of the bedroom, Audience Hall, Royal Guestroom and His Royal Highness’s Throne room. On the upper section facing the east is the Verandah, which is a roofless spacious area with stone gratings walls as the resting place in the afternoon and evening with a small royal feasting room. This is the palace where the late Sultan Salahuddin Abdul Aziz AlHaj was born.

In fact, during the first couple of decades in the 20th century, this palace was still used as the royal residence of the Sultan with his commoner consort, Hajah Safiah. And though, since 1903 when he was officially enthroned and resided in Klang, he always attended the Friday prayers at the Bandar Mosque. So, obviously until the completion of Ar-Rahmah Mosque in Klang (Kampung Jawa), around 1939, his highness regularly visited Bandar Temasya, held the prayers there, besides meeting his wife in Bandar palace. Only after his highness passed away in 1938 was the palace left unoccupied until now.

In short, based on this very Bandar Palace building is the single most solid evidence to show that Bandar Temasya is very well-known at least up to the first three decade of the 20th century. This is certainly fascinating. A matter that needs mentioning is the origins of the opening of Bandar Temasya by Sultan Abdul Samad actually opened the way to the glory of this place.

 

Banting Not The Only Attraction

By Stuart Michael

BANTING, a town in the district of Kuala Langat, Selangor, has a laid-back lifestyle and offers good food, reasonably-priced shopping and has a rich history. Situated on the banks of Sungai Langat, the town, with a population of about 50,000, has many attractions and one of them is a good place to shop for textiles.

The Indah Pesona Textile godown at Wisma MDKL is popular for its low-priced baju kurung and curtains. If you love saris and Punjabi suits, go to Jalan Pekan Banting. There you will find many items from India and the biggest of the shops is called Harekrishna. After watching the beautiful sunset at Morib beach, treat your family to a hearty meal as a whole stretch of stalls selling everything from satay to sotong and ikan bakar comes alive at night. On Sundays, there is a karaoke session with a small price of RM2 per song. Historically, the beach was a landing point for the British and Indian liberation forces during World War II.

Nature lovers can go jungle-trekking in the forest reserve at Bukit Jugra. Before reaching the peak, a lighthouse stands guard to guide vessels plying the Straits of Malacca. The view from the peak is breathtaking, so don’t forget to bring along a camera. Bukit Jugrah used to be called Parcelar Hill — derived from the Arabic word balasar, which means “above the head”.

Visitors should not miss the prominent Kanchong Darat landmark which is the Sidek residence belonging to Datuk Sidek Abdullah Kamar, the father of the Sidek badminton brothers. The brothers’ eldest sister stays there now, but visitors who wish to see the house are always welcome.

Before reaching Bukit Jugra, visitors will come across Makam Sultan Abdul Samad, the resting place of Sultan Abdul Samad Almarhum Raja Abdullah. He reigned as the Sultan of Selangor from 1857 to 1898. During his reign, Selangor saw its only civil war, which came to be known as the Klang War.

Banting town is also famous for its rojak mee and cendol. According to locals, the best rojak mee, which is pasembur and yellow noodles with five different curries, can be found at Restoran Tawaqal. The restaurant, run by a family of Indian Muslims from India, has been at Jalan Sultan Abdul Samad since 1941. Only two cendol stalls are worth mentioning here.

Both can be found along Jalan Sultan Abdul Samad — one in front of the old Lido cinema, which uses the traditional method to shave the ice, and the other in front of the KFC restaurant. Istana Bandar is historical as the fifth Sultan of Selangor, Sultan Alauddin Sulaiman Shah, built the royal palace in 1905.

It was the birth place of Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, the 11th Yang di-Pertuan Agong, who died in office. The palace is open daily to the public. Admission is free. Visiting hours are from 8am to 6pm. For those who want fresh fish, Kampung Endah fishing village is the spot to visit. Fishermen can be seen unloading their catch or mending broken nets here. There is a Chinese restaurant in the area and patrons can ask the restaurant to cook the fish for you.

Another popular tourist spot is Fazz Enterprise Kerepek House located at Kanchong Darat which offers 75 different traditional crackers and kuih. It is owned by the Mahmuddin Abas family which grows its own tapioca, banana and oil palm to make the snacks. The family also owns a small shop selling furniture made from Indonesian Jati wood.

Pantai Kelanang is a new tourist spot in Banting. Unlike Morib beach, which is a hive of activity, it is quite serene here. With a white sandy beach nestled behind mangrove trees, it is a place to relax and enjoy the peace and calm. To get to this beach, take the same road to Morib beach. After Tongkah, signboards have been placed to guide visitors. Banting town has suddenly captured the attention of all Malaysians and for the first time people all over the country are talking about it.

It did not even get so much of attention even when the Sidek brothers, who come from Kampung Olak Lempit not far from Banting town, were winning honours on the national and international front during their heyday. The town is located 32km from Klang and 20km from the KL International Airport (KLIA). 

The townspeople are as stunned as the rest of the nation over the brutal killing of millionaire Datuk Sosilawati Lawiya along with three others.The mood is sombre in Banting and the people were devastated, finding it difficult to believe such a ruthless crime took place in their area. Inevitably, the news of the murder and arrests had been the talking point in coffee shops, offices and schools especially over the past two days. StarMetro made a check around Banting town and found life continues to go on at a slow pace.

It resembles the usual set up of a small town which is mostly filled with double-storey shophouses. The visit also found that there were not many people out and about in the town which appeared rather quiet compared with normal days.The shops including restaurants and retail outlets were rather empty. The people seemed to have come to terms with the frequent appearance of police vehicles, journalists and photographers in town. Anthony Paul, 47, said Banting attracted a lot of attention from people all over the country. He said the news reports had also placed the town in a bad light.

 

Banting: Simple Town That Has Much to Offer

These famous individuals have one thing in common, Banting, an obscure town in Kuala Langat, less than 20km from the Kuala Lumpur International Airport in Sepang.

And for a reason, these individuals put Banting not only on the country map but also the world map.The badminton-playing brothers, the Moto GP racer and the Harimau Muda forward have Banting listed as their place of birth but not the KL-based cosmetics millionaire.

Each time the boys hit the headlines, Banting was proud of its sons even though the town was nowhere mentioned in the news reports.

But not too long ago when it finally made it to the headlines, it was for the wrong reason. The town became infamous after news broke out about the brutal murder of Sosilawati and her three companions at a quiet farm some 8km from the town in late August 2010. However, no matter how the rest of the country or world looks at it or hears about it, Banting is still relatively unknown.

For those who have never set foot on its soil and for those who have only been there once, these names are all Banting has. Okay, maybe the Pantai Morib, too.

But there is more to the town than just the beach and the racquet-and-shuttlecock monument in front of the Sidek brothers' house that makes the 75km drive from Kuala Lumpur to it worthwhile.

For one, there is a choice of three beaches -- the old and the new Pantai Morib, and Pantai Kelanang. While the old Morib has been given a facelift and becomes a recreational beach with a spacious promenade and super facilities, the other two are left untouched with only minimal basic facilities.

Still at the coast, Bukit Jugra -- the district's only knoll located only 15 minute's drive from the town -- is the country's famous jump-off point for paragliders.But that is not the only thing that puts Jugra on the map.

As Banting doesn't have any museum, the historic Jugra, a former royal town of Selangor, fills the void with a handful of historic buildings like the tomb of Sultan Abdul Samad, who reigned in the late 19th century, and Istana Bandar which was the royal palace for the fifth Sultan of Selangor, Sultan Alauddin Sulaiman Shah, who built it in 1905. This was also the birth place of Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, the 11th Yang di-Pertuan Agong.

Now, through Jugra, Banting is being transformed as an education hub for the district, or probably for the state, as it has under its belt a handful of higher learning institutions and top-grade residential schools.These institutions and the full-fledged manufacturing zone at the neighbouring Teluk Panglima Garang and the Olak Lempit have make Banting, once an agricultural hub, enjoys rapid development.

From only a few rows of double-storey pre-war buildings along Jalan Sultan Abdul Samad, the town has expanded beyond the main road.

From local establishments founded since 1930s, Banting now hosts the big players either from the financial institutions, retail sector and even fast-food industry.

Well, while Banting folks find fast-food restaurants -- McDonald's, KFC, Pizza Hut and Domino's -- a welcome change from their neighbourhood eateries, visitors, however, should try the town's specialities.

First on the list is its cendol, some regard it as one of the country's best, that goes very well with a hearty plate of rojak mamak or rojak mee. Rojak mamak is the southern version of the famous Penang pasembor while rojak mee is yellow noodles in five different curries.

For something more elegant, visit Saha Coffee and Fruit Bar, probably Banting's homegrown Starbucks. The price is very much cheaper and the choice of food served include both Eastern and Western dishes.

While one can't find high-end fashion brands, one can definitely find something to bring home.

Buy and savour some of its famous kerepek -- banana, tapioca, sweet potato and yam chips - and keropok -- onion and ikan bilis crackers from one of Banting's many cottage industry centres. These centres are one of the highlights for homestay programmes.

And if you're in town on Sunday, make your way to Jalan Masjid in Kampung Kanchong Darat to join the locals at Pasar Kampuchea (Cambodian Market), a weekend market selling cheaper-than-KL-and-Kelang garments and merchandise.

As the name suggests, most of the vendors are from a small community of Cambodian Malays who came to the area more than two decades ago.

Banting may not be the neighbourhood I live in but it is the neighbourhood I return to every other weekend.

Read more: BANTING: Simple town that has much to offer - Latest - New Straits Times http://www2.nst.com.my/latest/banting-simple-town-that-has-much-to-offer-1.443612#ixzz3SNxcZGFn

The Famous Kerepek Outlets in Selangor and Johore

KEREPEK or chips is very popular especially in in Selangor and Johore. In Selangor, Banting and Meru are the famous places for kerepek. Kerepek industry grows there because there are many banana and 'ubi' trees planted there by the villagers.
In Johore, Batu Pahat is the the heaven for 'kerepek' lovers. However, what is 'kerepek' actually?

'Kerepek' is refer to a traditional malay snack which being thinly sliced and fried until it became very crisp. 'Kerepek' is made up of many ingredients and named based on the ingredient used to make it. One of the most popular 'kerepek' is KEREPEK UBI whether it spicy, salty, corn flavour, tomatoes flavour, black pepper flavour and others. This specialty made Batu Pahat unique as from my observation, Batu Pahat is the King in 'kerepek' industry in Malaysia.

One of the 'kerepek' brand that popular in Selangor is Kerepek House Fazz Enterprise, located at Banting, Selangor.
Many people shop at Kerepek House when they come to visit attraction places here such as Bukit Jugra and Morib Beach or when attending wedding invitation in Banting. Of course, before Ramadan every year, people came here to buy in bulk to get cheaper price.
In Johore, the famous brand is Azhar Food. Azhar Food is a brand under Azhar Manufacturing Sdn. Bhd which located at RU51, Jalan Besar Sri Bahrum, 83100 Rengit, Batu Pahat, Johor. The common ingredients to make 'kerepek' are tapioca, banana, sweet potato, sukun, and yam. Each 'kerepek' have their own unique flavour and once you take a bite, guarantee they will addicted to it. The crunchiness of 'kerepek' will make you crazy to eat more and more.

This kind of snack is very affordable and there so many choices for consumer to choose. Don't missed to buy 'kerepek' when you come to Batu Pahat as from what i know the price is cheaper than other places especially when you buy 'kerepek' as wholesale. Try the original 'kerepek' here!

ACCOMMODATION-HOMESTAY

At homestay, you will be staying with local families where you will get to enjoy all the facilities available at the home. The homestay also provides superior recreational and leisure facilities including a garden; perfect place to relax with a good book, whereas the more adventurous ones can enjoy the range of local activities at an additional cost which can be paid directly to the homestay's owner. Guests seeking that perfect blend of attentive care and modern convenience will find it at homestay.

Homestay Kampung Endah - I stayed twice here on my way too and from Australia to uk. i just used as a stop over. being a 50 minute taxi drive, which means the taxi fare is more than the cost of one nights accommodation. you stay with a family in a very clean home in a village which is one km from the beach. no a/c but two fans provided and clean outside toilet and shower facilities. i did not get the chance to do anything but sleep but it would be a good location if visiting the coastal area and seeing Malaysia. the owner, organised me early morning taxis to the airport on both occasions - Derek R (solo traveler, UK).

Homestay Kanchong Darat - Take a step back in time with historical walks. First settled in 1904, Kanchong Darat is a village with an illustrious history. The word Kanchong comes from the water jar made from bamboo used by the Orang Asli. You can get a glimpse of Malaysian history at the various historical site visits planned for you. Enjoy traditional Malay cooking such as nasi ambeng, cakar ayam and kerepek that you will help prepare. Spend an afternoon fishing or in the late afternoons, try your hand at spinning gasing. Homestay Kanchong Darat is well known as one of the traditional villages that still perpetuates its characteristics. You will be left amused with the range of festivals, traditional sports, music, and food this land is known for.

Contact Hj Mahyudin Bajri +603-31874505 / +603-3180 1401 / +6019 385 4505 at Batu 23, Jalan Aman, Kanchong Darat, Kuala Langat, 42700, Banting, Selangor.

Homestay Batu Laut

Tear yourself away from the stressful city life and chill out at this idyllic seaside village. Upon arrival you can choose to do almost anything or nothing at all! Join the daily routines of the fi sher folk out to sea, or spend time at the plantations for a real taste of the rural life. Learn how kerepek tapioca chips are made. Your visit will not be complete without a visit to the famous longan and mushroom farms. The list of new things to discover is truly endless!

Standard Packages:
3 Days 2 Nights Package
Day 1—Arrival at homestay; meet and greet by villagers; lunch; activities at homestay; dinner
Day 2—Breakfast; visit to Agrotek plant and SME industries; lunch; visit to Community Centre; recreation activities with host; dinner; cultural showcase
Day 3—Breakfast; village tour; lunch; farewell ceremony

Getting There:
Kampung Batu Laut is accessible by taxi or bus. It is best to make prior arrangement with Homestay representative on the best way to get there. Alternatively, you can also plan travel with a tour agency. One hour from Kuala Lumpur Airport (KLIA) or Shah Alam.

Tel: +6013 393 5164 — Haji Bajuri
+6019 619 9394 — Zaidi

Address:
Jalan Jaya, Lot 580, Kampung Batu Laut, 42800 Tanjung Sepat, Selangor.

Resource: Tourism Selangor
 

ACCOMMODATION-HOTEL

City Hotel is one of many budget hotels in Banting town, Selangor. It is located in the town itself, offering basic accommodation at affordable prices. It is about 40 mins from KLIA airport.

There are many types of rooms here - from single / double bed to a 2 rooms penthouse on the top floor. Unless you really require the penthouse, I would not recommend because you need to climb 4 flight of stairs to get there .... yup there is no lift or elevator in the hotel. After all its a budget hotel. The hotel is clean and the water pressure is good with plenty of hot water.

Parking is free in front of the hotel ... it can be quite full during weekends since many families would stay here and make the daily trip to Morib beach - about 15-20 kms away. Accommodation at Morib is more expensive and limited. Next to the hotel is an eatery - Mamak restaurant which opens 24 hours a day. So it is really convenient for you to get some food should you become hungry while staying there.

So if you ever need a hotel in Banting town, you can try this hotel which is clean and convenient. Resource: Trip Advisor.

Impian Morib - Located along Morib Beach, Impian Hotel is located next to Sri Morib Golf Club. It features a pool and 2 Halal-certified dining options. Free Wi-Fi and private parking are provided. Impian Morib Hotel is a 30-minute drive from Kuala Lumpur International Airport.

Rooms are decorated in shades of brown and come fitted with tea and coffee making facilities. An iron and hairdryer are also provided. Guests can work out in the fitness centre or play a game of volleyball in the outdoor courts. Local and Western dishes are available at Temasya Restaurant, which also offers a daily breakfast and lunch buffet. Light snacks are served at Coffee House.

This review was based on my first stay at this hotel. Staying for a meeting retreat, and I was assigned to the hotel's junior suite. This was hardly a privilege by my account as I am always very particular on room views. The layout of this hotel places the better view (partial sea & pool view) for superior and deluxe rooms, which are closer to the beach. The junior suite can be considered spacious, with a king and an unnecessary single bed. Bathroom is good but the space could have been better utilized to enlarge the room area instead. Oh yes, and you get to see the rooms on the opposite side for the room view ;-) Buffet breakfast during our stay was uniquely local, which I appreciated very much. However, I would recommend the nearby seafood restaurants for better lunch and dinner. There's practically nothing exciting happening here, hence the decision to have the meeting here must be correct as we have no other choice apart from our work focus. If you can afford leisure time, forget the beach and the limited recreational facilities (pool, gym, nearby golf course and beach vollyball). Instead, explore the nearby villages for freshly-made local snacks (kerepek) or the fishing village for better local experience. Overall, I don't have much complaints as this is one of the only two decent choices you have if you must stay overnight in Morib. But if I have to foot my own accommodation bill, a return is highly unlikely. Resource: Tripadvisor

We decided to book the hotel based on friend's review and it turned out to be a good decision. The staff were friendly and helpful, always with a smile but unfortunately hardly spoke English. The management should do something about it if they want to attract international tourists.
The chalet that we checked in was spacious, clean with nice ambience. The downside is the bathroom sink has only cold tap instead of C/H mixer.
The breakfast spread are quite nice but a bit limited choice. The pool is big but lack of umbrella shading the loungers.
Just a reminder, please be extra careful with the main road in front of the hotel as the local drivers tend to drive recklessly. In addition, there are not many restaurant to choose especially at night and the shops are not in walking distance and closed early Resource: Tripadvisor
 

What is Paragliding

 

Paragliding is a sport of assisted human flight. A paraglider is a motorless, inflatable wing, made of rip-stop nylon and fixed with Kevlar® lines that secure a pilot's harness. The pilot sits in the harness and launches the vehicle by foot, running off inclines, hills or mountains. He or she steers the wing by weight shift and application of brakes that changes the shape of the rear edge of the wing.

The function of a paraglide is to soar on wind currents. The record for staying aloft is over 11 hours, and the distance record, 186 miles (300km). The average flight for the every day enthusiast is about 3 hours, with heights reaching 15,000 feet (4,500 meters).

 

One of the advantages of paragliding is that the entire wing and harness fold up into a 30 lb (13.6 kg) backpack. This makes it easy for a paraglider to hitch-hike back from a flight, or to transport his wing by checking it in as baggage on a bus or even an airline.

 

If purchasing a paraglider, make sure it bears certifications of quality, which the dealer should explain. Recommended additional equipment consists of a variometer or altimeter, which tells you how fast you are rising or falling, and a 2-way radio. For those who love the quiet peace of soaring bird-like through the inviting sky, the investment is worth every penny.

 

Courses in paragliding are essential for anyone taking up the sport. Basic techniques and a solo flight are achieved in a 2-day introductory course. Afterwards, if you want to continue with the sport, it's recommended you get certified through more advanced training.

 

When selecting a school for paragliding instruction in the US, look for instructors who are certified by the United States Hang Gliding Association (USHGA). You can contact the United State Hang Gliding Association for more information about reputable schools.

 

Paragliding and hang gliding are similar, but they do have a few key differences. A hang glider is heavier and must be transported on a roof rack. A hang glider also suspends the pilot in a prone position, rather than sitting, and hang gliders fly slightly faster and can fly higher than paragliders, up to 17,500 feet (5,334m).

Parasailing and parachuting are very different from paragliding or hang gliding. A parasail does not soar freely on the wind, but is pulled behind a motorized boat, while a parachutist jumps from a plane to free-fall to the ground, as do parajumpers who jump from fixed objects like bridges, mountains or buildings.

 

 

History of Paragliding

There is no evidence to tell who was the first man to paraglide. Some suggest that it was David Barish in 1963. But, of course, that is not sure.

Photos and videos show a group of skydivers in eastern Montana in the late 70's. They were flying their parachutes off from the small hills. In the French Alps, some climbers used small ram-air canopies in order to make their descents from the peaks safer and more efficient. These parachutes weighed only eight pounds, flew at 20 m/h., and lost 3 feet height per every one foot. Soon (by the mid-eighties), a new challenge was found. Man had just found a way to prolong the distance and duration of such flights. The secret was in the areas of rising air.

Many attempts were made in order to improve parachute glide performance, for example, increasing the wingspan, using non-porous fabric, and modifying the shape and trim of the airfoil. A new design meant changes in the flight characteristics and new pilot skills and techniques were needed. Designs that appeared to be successful were produced in large numbers to meet the demands of the paraglider pilots, whose number grew drastically. And so, by 1986 the sport was well established in Europe.

Europe, Asia, and the US have developed a wide range of equipment in the last several years. Manufacturers put their products thorough number of tests to insure the pilots' safety. In the US, in the developing and marketing paragliders were involved at least three manufacturers of skydiving equipment. Their products were extremely safe and stable. But, as a disadvantage, they lacked the performance of the European designs. Fewer radical new designs emerged by the early nineties. Production was concentrated on paragliders that had very stable handling characteristics, and were suitable for the general flying population. Step by step the wings were classified in different groups, according to their usage. There were different canopies designed for student pilots, intermediate (recreational) pilots, and competition pilots. In France and Germany were established standardized procedures for testing and certifying paragliders. Now this standard represents the benchmark for all manufacturers around the world.

The development of the wings from a ram-air skydiving parachute technology, the two sports led to the developing of to kinds of sports - skydiving (parachuting) and paragliding. In fact, they become full-circle in some regards. Presently, there are several sport-jumping-canopy designs. Their wings are non-porous, elliptical shaped and with thin-profile airfoils, which allow higher speeds, better glide performance, and greater aerodynamic efficiency. These features, which were especially developed for paragliders, are now being incorporated back into skydiving parachutes. Of course, though some paragliding wings look at first sight similar to some skydiving canopies, they have very different flight characteristics that require completely different pilot technique.

 

Paragliding Equipment

 

Canopy
The upper and the lower parts of the canopy are joined by means of vertical ribs and form the cupola. During a flight the stopped air rushes through the openings of the leading edge and keeps it protuberant by the help of its static pressure. Materials of great tensile strength are used for the production of a cupola and usually these materials are polyamide or polyester, impregnated in order to be waterproof. They are sewed with suitable synthetic threads.

 

Second Parachute
In case of a breakdown small sport parachutes are used. The system consists of a cupola, lines and outer and inner containers. The cupola has an apex that softens the strike and the swinging. The lines pass from the basis to the connecting line. The connecting line joins the parachute and the clasp of the pack and it opens the canopy outside the wing. The outer container holds the inner one and the parachute and is responsible for the proper opening of the canopy. In fact, the throwing container is an inner one but it has a handle that opens the parachute.

Harness
The lines are fastened to the harness in 4 groups. There is a front harness and a back harness, which girdles the pilot's left and right.

Pack
The pack connects the pilot with the paraglider. Different designs influence not only the pilot's position and comfort, but also the flight conditions. The pilot stays in the pack erect or leaning back at a different height. The higher position gives stability, and the lower position makes the virage easier. A crossed pack means that the trapezium formed by the harness, the seat and the breast harness, is stretched by extra risers. It prevents the pilot from an overturn. Its disadvantage is in the weak reactions of the paraglider to the maneuvers.
 

Altimeter
An instrument that displays the altitude.


Variometer
An instrument that displays the rate of descent or ascent.

Windmeter
An instrument that displays the wind speed.

Windsock
A device used to show the direction of the wind and to some extent the wind speed; useful for take-offs and landings.

Preparing for a take-off

 1. 1.There are many different tracks with different lengths and conditions. There are some facts that must be checked before a take-off. The pilot has to know if:

 2. 2.The track is long enough.

 3. 3.The acceleration is opposite to the direction of the wind.

 4. 4.The land is flat enough for a safe take-off.

 5. 5.It is possible to stop the flight.

 6. 6.There are no holes that will lead to the allocation of the lines.

 7. 7.The slope of the hill is greater than the angle of flying.

 8. 8.The track is far enough from any natural or artificial obstacles (trees, rocks, building, etc.).


Wing Unfurling

 1. 1. The pack is fastened to the pilot.

 2. 2. The canopy is unfurled at the highest point of the path, in the direction of running. The cupola lies symmetrically behind the pilot in the form of an arc. Thus the parachute fills with air through its middle.

 3. 3. The harnesses are stretched, without being twisted. The locks of the lines and the brake lines are checked.

 4. 4. The lines must be divided into their rows, starting with the brake lines. The A-lines form the last row.

 5. 5. The leading edge is completely opened.

 6. 6. The pack is fastened to the risers.

 7. 7. All connections that can unfasten must be checked, including the rescue system.

 8. 8. The helm is put on. During the first attempts the harnesses around the pilot's shoulders and flanks must be fastened as well as possible in order to lighten the straight flight.


The take-off

The pilot stands straight in a starting position in the middle of the trailing edge, puts the harnesses on his elbow, the brake lines are separated from the risers and checked. The pilot takes the front risers and stretches his hands upwards positioning the stretched risers behind him. The back risers are above his shoulders. Right before the start the pilot checks all elements of the apparatus and the pack. If the flight is delayed all the check is made again.

The next step is levelling the glider - the pilot runs the first steps with his body moderately stooped. The cupola fills with air and lifts above the pilot raising his hands. He is upright again. Now he has to view the whole cupola in order to check the flying conditions. If there is something wrong, he makes the corrections with the help of the brake lines. In case the corrections appear unsuccessful, the take-off has to be stopped and the pilot directs the wing across the slope pulling the brake lines.

If the flying conditions are suitable, the pilot accelerates the cupola to the point of elevating with the help of his stooped body. He begins with even steps and constantly increases their length. The brake lines are pulled so that the cupola does get ahead of the pilot and the takeoff does not change its direction. The elevation speed is reached when the canopy lifts the pilot from the ground. Its value must be between the minimum collapse and the speed of best flying.
The last step is in the air. During the elevation the pilot's body is in an upright position. The brake lines must not be dropped! If a correction is necessary, they can be held with two hands but not earlier than the pilot is high enough.

If there is a strong wind, the reverse launch is the better choice. The difference is in the start position. The pilot faces the paraglider holding the brakes. After he fixes the cupola above his head, he follows the steps of a normal take-off. There are two types of a reverse launch: with parallel and with crossed hands.

Stall

If the slow pulling of the brakes proceeds, the stream departs from the upper part of the wing, the glider stops, the cupola is unstable and collapses with great speed. This state is called a stall.

Flying in virage

The basic technique of flying in virage is very simple. In order to go in, the pilot has to pull the brake line on the corresponding side and to go out - he follows the opposite procedure. There are many other ways of performing a virage: faster or slower, with a longer or shorter radius, evenly or precipitously. There are three kinds of virage: a virage at full speed, a slightly disturbed virage and a considerably disturbed virage.


In general, any attempt to go into virage rapidly, neglecting the chute behavior, leads to the danger of spinning. It happens when the stream departs from the wing side that is inner to the turn; all that leads to a sudden torsion round the vertical axis and rapid loss of height. The spin is to be ceased immediately by loosening the brake.

Landing
The glider is directed straight upwind. The position of the brake lines corresponds to the position of the best collapse. The height of 5m is the latest moment when the pilot must have stood in an upright position prepared to land. In this position he can soften the hit with his feet even in case of sudden and hard collapse. When the pilot is 1-2 m above the land he stops the glider carefully pulling the brake lines (forwards, along the body) until in rest. In the ideal situation this rest coincides with the first touch with the ground. The track must be freed immediately after the touchdown.

Risks at flight

First of all it must be mentioned that the paraglider does not have a solid structure so it has some peculiarities that make it different from other flying apparatuses. Secondly, as many years' experience shows, dangerous situations rarely occur during a flight, but if they do, they may confuse the pilot and may require unusual corrections. Most often the major danger is caused not by the flying situation itself but by the panic-stricken pilot, who feels helpless left to those unknown forces.

Stall
There are some facts that can show the pilot that he is heading for a stall:

 • · There are almost no noises.

 • · More height is lost than during planning.

 • · Resistance increases

There are many possible causes. Besides the pilot's mistakes, they can be changes in the weather conditions and disadvantages of the place (a too short track, many hindrances, etc.). In order to make corrections, the pilot must accelerate the wing.

Parachute effect

When the stream has departed, the apparatus gets first in a parachuting condition - the cupola is filled with air but it is too soft. It is streamed only from the inside, sometimes the wing even glides backwards. The speed of collapse is from 3 to 6 m/sec.


Releasing the brakes will eliminate the parachute effect. If it is done too fast, the cupola will launch forward.

Spin
The wing is stopped spinning by completely releasing the brakes. If the spinning persists, it must be brought to a complete stall, but if the height is not enough for performing a stall, the rescue system must be launched immediately!

All maneuvers in stall are unpredictable and extremely dangerous.

Closure
As the glider loses height in case of a closure and is out of control, in turbulent conditions it must be kept away from cliffs, walls and other obstacles. The tendency towards closure depends on the its construction and the activity of the turbulence.

Extreme elevation

In some meteorological situations the regions of rising currents can be of such a size that the pilot is not able to get out horizontally without going into the clouds. By using the maneuvers for emergency lowering, he can decrease the height even in a strong current. There is one more way of solving the problem that is called stall in the B-lines. With the brakes in his hands, the pilot catches the B-risers at the height of the locks and pulls them. The first 10-15 centimeters are against the strong action. Then the stream departs and the cupola bends slightly backwards. With the next10-15 centimeters the speed of collapse increases and the canopy moves in the direction of the pelengacy. The pilot must leave the current at about 250m above the land by releasing the B-lines.

Using the life system

 • To set the life system in operation the pilot should throw the inner container away. As soon as the connecting line is pulled stretched, it pulls out the splint from the container and frees the parachute's canopy. The process is accompanied by a hit.

 • Once the safety parachute is launched, the pilot should take the glider under control, in order to cease the swinging and the collapse. The inner risers are entirely pulled and the wing gets into a stall.

 • If the maneuver fails, the pilot stands into an upright position, ready for an emergency landing. The speed of collapse is from 3 to 7 m/sec.

Emergency landing

 • The pilot can be forced to land in some unusual conditions. For example, he can be forced to land on a tree, on water or under the effect of a strong wind.

 • If the pilot has to land on a tree, he thrusts himself upon it, making sure that the lines of the wing and the safety parachute tangle well in the branches so that he is safe from falling. After clutching the strongest branches, he must stay in his place until the rescue comes.

 • The pilot must be provided with a lifejacket in case of an emergency landing on water. The pilot lands against the wind. In the air he should loosen the harnesses round the legs. Before falling into the water, the pilot pulls the brake lines completely so the canopy will not fall over him.

Sumber: Paragliding Library

[Ke atas]

Last Updated: 18.9.2015

Bandar Banting Selangor adalah dibawah daerah Kuala Langat dan diurus tadbir oleh Majlis Daerah Kuala Langat. Layari laman webnya di sini.

 

HalalSurf.Com

Mencari yang Halal? Semestinya di HalalSurf.com

 
 
Pantai Rekreasi
Pantai Morib Banting
Pantai Kelanang Banting
Pantai Batu Laut Banting
Pantai Tanjung Rhu
 
Hospital Banting

Tel No. : (03)3187 1333

Fax No. : (03)3181 8834

Hospital Banting Map

Hospital Banting
 
Weather Forecast
Dapatkan maklumat ramalan cuaca Bandar Banting Selangor (7 days forecast)
More about Banting
Banting di Wikipedia
Banting di Wikipedia
Banting Wordpress
Lihat Kerepek House Banting untuk senarai harga kerepek pada harga borong!
Chinese food@Banting
Chinese Restaurant@Banting
Accommodation in Banting
Kolej MARA Banting
 
[Ke atas]