Home

Kalau bosan, pergilah memancing, tapi kalau salah port, memancing pun boleh bosan...

DIRECTORIES KLANG A ROYAL TOWN OF SELANGOR, MALAYSIA
Klang Tourism
Klang Selangor Tourism
Peta Klang
Places of Interest
Tanjung Harapan Port Klang
Medan Muara Ikan Bakar
Pelabuhan Klang
WestPort Malaysia
Pulau Indah Port Klang
Pulau Ketam Port Klang
 
Hotels in Klang
Hotels in Klang - some comparison.
Histana Hotel Klang
Goldcourse Hotel Klang
Prescott Hotel Klang
Crystal Crown Hotel Klang
Other Towns
Pekan Meru
Pekan Kapar
Pekan Banting
Shah Alam
Putrajaya
Links
Memancing di Endau-Rompin
Scuba Diving in Sabah
 

Jom jual joran dan aksesori memancing terkini di HalalSurf.com

Daftar sebagai penjual adalah percuma! pembeli pun percuma. Daftarlah sekarang!

Halalsurf - One-stop-Center for Everything HALAL.

 
LUBUK TEMPAT MEMANCING DI KLANG & PORT KLANG

 

Dimana tempat memancing di Klang dan Port Klang? Klang dan Port Klang memang kaya dengan kawasan paya bakau. Port Klang lebih istimewa lagi kerana adanya kawasan dermaga pelabuhan dan pulau-pulau di Klang yang sememangnya  terlindung daripada tiupan angin yang kuat. Kawasan North Port (Pelabuhan Utara) dan West Port (Pelabuhan Barat) mempunyai banyak tempat-tempat memancing yang menarik. Kaki pancing Lembah Klang sure tahu tentang lubuk-lubuk tempat memancing area sini. Lubuk popular di sekitar Port Klang dan kawasan pulau antaranya ialah:

1. Sangkar Pulau Ketam 5. Hidro Kapar
2. Tangki Air Pulau Ketam, 6. Tukun Cik Minah
3. Sg. Tiram 7. Boya Putih Pulau Angsa
4. Selat Mahang.    
Lain-lain Tempat  

 

1.

Muara Sungai Sementa  
2. Jambatan Pulau Indah  
3. Jambatan Keretapi Sg Aur  
4. Muara Sungai Bagan Hailam  
5. Muara Sungai Labohan Gurap  

Pelabuhan Klang yang jaraknya kira-kira 50km dari Kuala Lumpur merupakan tempat yang popular untuk memancing ikan air masin atau ikan muara. Jarak yang dekat ini membolehkan kaki pancing boleh pulang hari, sesuai untuk warga kota yang sibuk bekerja dan dapat juga menjimatkan kos perjalanan.

Klik untuk Tekong dan Info Trip Memancing di Port Klang.

Port Klang - North, South and West memiliki port memancing yang menarik. Walau bagaimanapun, kawasan di bawah dermaga adalah kawasan larangan menangkap ikan dan bot anda boleh ditahan jika terserempak dengan penguatkuasa.

Ini adalah jeti-jeti konkrit di sekitar kawasan pelabuhan Selatan. Memang ada banyak ikan di bawah jeti macam ni.

Memancing di Pulau Indah dan Bawah Jambatan Pulau Indah, Klang.

Bawah jambatan memang banyak ikan. Ini adalah port kaki pancing iaitu bawah Jambatan Pulau Indah, Klang menghala ke West Port. Agak gerun dengar bunyi lori-lori kontena lalu di atasnya. Kawasan ini juga secara rasminya sudah tidak dibenarkan untuk memancing atau menangkap ikan.

Kawasan Pulau Indah sekarang banyak yang telah dimajukan. Mana tidaknya, 1MDB pun ada tanah kat Pulau Indah ni, hahahaha. Disebabkan oleh pembangunan, banyak tempat memancing di Pulau Indah ni telah ditinggalkan oleh kaki pancing terutamanya kawasan-kawasan memancing yang banyak ikan buntal.Ikan buntal memang bahan seranah kaki pancing sebab orang kita tak makan ikan ni kerana beracun.Lainlah kalau di Jepun, ikan buntal mereka siang dengan kepakaran tertentu agar racun pada ikan dapat dibuangkan dan ikan dapat dihidangkan (sebagai sushi) dan dimakan dengan selamat.

Spesis Ikan yang ada di sini...

Spesis yang biasa ada kt sini ialah, semilang, senangin, kurau,(senangin ngan kurau tak sama tau), tebal pipi, tetanda, tirusan, siakap dan spesis gelama lain. Cara memancing ialah dengan umpan udang hidup atau pun beliak mata. Ikan beliak mata ni boleh ditangkap pakai apollo je di bawah jambatan ini. Ha! Ni nak cerita pasal apollo dulu, sebab ada yg tak tau mcm mane nak guna. Oleh kerana apollo menggunakan umpan bersinar, ia cuma boleh digunakan ketika ada cahaya terang sahaja. Maksudnya waktu siang, adalah juga aku lihat yang guna waktu malam. Kalau boleh dapat memang ajaib, gelap ikan tak nampak beb! Kecuali, sekiranya terdapat lampu yang terang seperti di tepi dermaga. Itu pun nasib je boleh dapat. Keadaan air yang sesuai untuk memancing adalah air mati.

Waktu Terbaik Memancing

Waktu terbaik adalah air surut separuh dan mula nak pasang. Ikan senangin kat sini memang minat ikan beliak mata. Rata-rata orang lain dapat menggunakan umpan ini. Sekiranya kowang memancing di bawah jambtan kenderaan, lontaran di buat di antara tiang jambatan keretapi. Kalau baling kat tiang, ada makan tapi selalu sangkut. Sekiranya menggunakan sampan, lontaran boleh dibuat di tiang jambatan kenderaan. Kalau naik sampan, masalah sangkut kurang. Cuba di sebelah tepi pulau dulu kemudian baru berpindah kebahagian tengah tiang lain. Jika ada, menunggu tak lama, sekejap je dah makan. Saiz biasa terdapat di sini 1kg kebawah. Pernah juga ada yang dapat 3 kg, pakai perumpun je, tapi 5 tahun dulu lah. Tak tau lah kot-kot ada lagi ke tak. Cara makan, sentap lepas tu kendur. Kalau bahagian tengah, tirusan banyak. Kurau nasib-nasib je dapat. Tirusan di sini suka pada udang hidup, dan udang fresh mati yang di kupas kulitnya. Biasa nya bercampur dengan ikan gelama.

[PAGE UP]

Banyaknya lubuk di pelabuhan klang menarik beberapa individu untuk mengadakan trip-trip memancing berkumpulan dengan bayaran antara RM700-RM800 sehari dengan bot-bot yang lengkap untuk trip memancing. Bot-bot ini kebanyakannya berpangkalan di Jeti Bandar Sultan Suleiman, Pelabuhan Klang.

Bot yang lengkap dengan enjin 200 kuasa kuda, set GPS dan Sonar, peti menyimpan ikan, dapur masak mudah alih dan kusyen tempat duduk menjanjikan trip yang selesa!

Menurut pengalaman kaki pancing, selain Pelabuhan Klang, lokasi yang menjadi kegemaran pemancing ialah sepanjang selat dan terusan, di tepi reba bakau, terusan sungai menghala ke Pulau Ketam, persisiran pantai Acheh di Pulau Indah dan berdekatan sangkar ikan sepanjang Selat Kering.

Pantai Aceh di Pulau Indah, Pelabuhan Barat, Klang menjadi tumpuan kaki pancing persisir pantai.

Beberapa orang kaki pancing teruja nak memancing pada waktu petang di Laguna, Pulau Indah, Pelabuhan Barat (West Port).

[PAGE UP]

Memancing di Perairan Pulau Ketam.

Di perairan Pulau Ketam misalnya, walau kawasan ini bukanlah seperti di perairan laut dalam, namun ia masih boleh memberi habuan yang tidak kurang lumayannya.

Bagi mereka yang ingin menduga port pancingan di sekitar port klang, terdapat beberapa lubuk yang boleh dikunjungi. Biasanya sekitar Pulau Ketam (sama ada sekitar sangkar ikan, bangkai kapal tenggelam), lubuk sekitar Stesen Janakuasa Hidro Kapar, Pulau Jemur, Pulau Angsa dan sebagainya termasuklah lubuk yang agak jauh iaitu Pintu Gedung dan juga pancingan dari atas Rumah Api One Fhatom Bank (Permatang Sedepa).

Pemandangan di Rumah Api One Fhatom Bank (Permatang Sedepa) atau ringkas OFB. Inilah lubuk kaki pancing yang paling jauh ke sempadan Malaysia-Indonesia di Selat Melaka.

Pulau Ketam terkenal dengan kawasan pangkalan nelayan pantai terbesar di Selangor turut memiliki puluhan sangkar ternakan ikan di kawasan sekitarnya. Wujudnya sangkar ternakan ikan secara tidak langsung turut membantu kawasan berkenaan dijadikan tempat persinggahan ikan liar terutama ketika proses memberi makanan pada ikan ternakan.

Sangkar ikan ternakan di Pulau Ketam, Selangor. Ketika isi ikan (makanan ikan) di lontar ke sangkar, saki baki makanan yang jatuh ke dasar kemudian menjadi habuan ikan liar dan yang terlepas dari sangkar. Ketahui waktu-waktu pemberian makanan ikan sangkar untuk lebih peluang mendapat habuan!

Petak-petak disediakan sebagai laluan untuk mencari spot memancing di Pulau Ketam Selangor.

Tips: Memancing di mana-mana pun sama kerana segalanya bergantung kepada faktor air, cuaca, umpan dan tekong yang bijak dan tahu di manakah lubuk yang terbaik melabuhkan umpan.

[PAGE UP]

Memancing di sekitar Pulau Ketam.

Untuk memancing di sekitar Pulau Ketam, anda boleh naik bot dari Jeti Bandar Sultan Sulaiman, Pelabuhan Klang.  Kawasan ini bukanlah laluan kapal yang memerlukan set pancingan kasar. Peralatan memancing yang sederhana sahaja sudah memadai. Malah, satu set pancingan kecil di bawa sebagai persediaan menangkap ikan-ikan kecil sementara menanti ikan besar mengena umpan.

Untuk menaikkan ikan besar, kaki pancing perlukan kesabaran yang tinggi. Jika berjaya sekalipun, kiranya pemancing itu nasibnya cukup baik pada hari tersebut - gambar hiasan.

Selain Pulau Ketam, beberapa lokasi lain yang boleh diduga untuk melabuhkan umpan termasuklah di muara sungai iaitu berdekatan dengan tiang-tiang konkrit dermaga kapal. Walaupun kawasan sekitar Pulau Ketam tidaklah sebesar mana, namun anda mempunyai peluang yang cerah untuk menaikkan ikan siakap, kerapu, gerut-gerut dan juga tanda.

Siakap, jenahak dan ikan merah adalah jenis ikan biasa dinaikkan di lubuk-lubuk sekitar perairan Port Klang. Lubuk-lubuk yang lebih jauh menjanjikan jenis tangkapan yang lebih besar seperti kerapu.

Berdasarkan pengalaman orang ramai, kaki pancing harus membawa umpan terbaik jika inginkan ikan besar umpama jenahak, merah, tanda dan kerapu dinaikkan. Umpan sotong kurita yang bernilai RM6-RM8 seekor mungkin patut menjadi pilihan utama pemancing kerana hasil yang diinginkan tentu tidak memakan masa agak lama.

Jenahak yang kebiasaan menjadi buruan utama kaki pancing tentunya tersentap dan kalah di tangan pemancing. Walau terkenal dengan kekuatan segala macam, daya juang yang tinggi namun bila umpan sotong kurita di tebarkan, hilanglah segala tenaga jenahak.

Kawasan Memancing di Port Klang

Sebenarnya, perairan port klang adalah kawasan yang paling mudah nak dapat ikan berbanding kawasan laut yang lain. Paling busuk pun ikan gelama dan belukang mesti dapat. Stok ikan kecil dan udang masih banyak di kawasan sungai nya. Secara tidak langsung, bekalan makanan untuk ikan besar masih banyak dan ikan boleh membesar tanpa kehabisan makanan. Pembinaan tiang batu di dermaga pelabuhan dan binaan lain yang membantu ikan berteduh dan membiak.
 
Berdasarkan teori, oleh kerana kawasan ini dalam kawasan larangan(walaupun ada yg masuk jugak!) ikan ini dapat membesar dengan selamat. Tiada pukat-memukat yg keterlaluan oleh kerana kawasan spesis berharga biasanya adalah laluan kapal besar yang sibuk dan merbahaya untuk kegiatan memukat. Bak kata lain kalau yang masuk pukat 20% kat tepi bakau, yang kat laluan kapal dan bawah warp ade lagi 50%. Yang baki nya makan pancing kita. Haruslah kita masuk bawah warp ek? Jangan, nti kene tangkap susah hehehe..

Jeti-Jeti Berbatu Tanjung Harapan

 
Kat Tanjung Harapan ni ade beberapa buah jeti yang boleh dijadikan lokasi memancing. Lokasi ini sesuai bagi mereka yang suke meluangkan masa bersama keluarga. Bagaimanapon jeti ini adalah jeti berbayar. Bayaran dikenakan  RM5 utk satu joran. Tempoh memancing adalah 24jam.

Pantai tanjung harapan juga sesuai memancing tapi mudah tersangkut pada batuan. Aku pernah menaikan ikan siakap merah menggunakan teknik tundaan (casting) berumpankan hirisan ikan setongkol di sekitar tempat pancang bot yg terletak berhampiran replika besar kapal layar yg terdapat di Tanjung Harapan. ada juga cerita yg didengari ikan siakap dan lain2 ikan yg bagak2 didaratkan disini. Tp tu dlu la, skrg xtau la ade lagi ke x ikan bagak2 tu.
 
Atas Kapal Minyak dan Tongkang
 
Utk memancing diatas kapal ini, khidmat teksi air (panggil aku je tu. xtau nk pggil ape. hahaha) diperlukan utk menghantar pemancing ke atas kapal2 yg berlabuh di tepi laluan kapal2 besar. Khidmat teksi ini boleh didapati di jeti Bagan Hailam dan Jeti sebelah Lembaga Perikanan. Upah kepada teksi air ini dikenakan RM2 @ RM6 (bergantung pada jarak penghantaran) untuk perkhidmatan pergi blik. Pastu kowang leh tnjukkan kepada teksi itu kapal yg mana kowang nk ditrunkan.  Pastikan kowang jgn terlupa minta no telefon teksi tu. X pasal2 berumah la kowang atas kapal tu. hahaha. Bagaimanapon x digalakkan utk memancing di atas2 kapal ini kerana khuatir akan dianggap penceroboh dan dikenakan tindakan. Ikan yang biasa ada disini ialah Mayong, duri, pari, gelama, senangin. Umpan yg sesuai digunakan ialah perumpun dan udang hidup saiz kecil.
 
Memancing di Port Klang memang seronok. Ape lagi kalau dah biasa dengan kawasan ini dan tau lokasi sesuai untuk melabuh umpan. Tak kisah lah dekat mane pun kowang memancing, baik di bawah jambatan, tepi sungai atau menaiki bot, pasti ada saja yang mengena. Ikan gelama, duri dan semilang adalah penghuni setia kawasan selat ini. Jika melabuh sauh, nama-nama ini pasti akan kedengaran. Kurau, Tanda, Kerapu, Siakap dan Pari adalah trophy berharga yang pasti menjadi sasaran. Spesis ini adalah biasa terdapat di kawasan selat yang terlindung dari ombak besar dan haluan angin kencang dari laut selat melaka. Bagi mereka yang kurang sesuai dengan keadaan laut lepas yang bergelora (mabuk laut daa..) perairan ini sgt sesuai untuk memancing. Kalau mabuk jugak, tak tau la nak cakap ape hehe.. Jadi, ape lagi.. Jom mancing! Kalo ade sape2 yang sudi nak bagi maklumat lokasi yang best, sudi2 la kongsi kat sini yer... Sekian.
 

Jom jual joran dan aksesori memancing terkini di HalalSurf.com

Daftar sebagai penjual adalah percuma! pembeli pun percuma. Daftarlah sekarang!

Halalsurf - One-stop-Center for Everything HALAL.

 
 
Mencari tekong trip memancing? Klik!.
 
Blog Memancing
IKS
Besiwaja
 
 

Ikan-ikan yang biasa ditangkap pemancing termasuklah ikan kerapu bunga, ikan tanda,ikan gerut-gerut, ikan belanak, ikan bayan, ikan gelama dan lain-lain lagi. Kalau dapat malong, memang tension! hihihi.

ikan-ikan di lubuk memancing di klang
 
Trip memancing di Klang untuk 2015 telah mula dipromosikan oleh pengusaha-pengusaha trip memancing.Sewa bot untuk memancing di Klang antara RM20 - RM350 sehari.
 

[PAGE UP]

 

 

 

 

[PAGE UP]

 

Why Fishing Is a Great Hobby?

One of the hobbies that many people has is the sport of fishing. But what is it about this hobby that makes it so interesting? One of the reasons that so many people flock to this hobby is because it is a way to involve the entire family. The person can take their whole family out onto the water and relax, talking about life while still getting the thrill of catching a fish. There are many that take this time to discuss harder issues with their children since they are away from the distractions that they may have at home such as the cell phones, computer and television. It is a great way to bond with one another and not have to worry about the distractions that may get in the way other times during the years.

Another reason is that this hobby involves being away from the hustle and bustle of life. The average fisher is going to be at the lake, ponds or rivers away from the high technology that causes stress in life. Out in nature, they can enjoy the silence and just basically have some time of their own in which they don't have to worry about the everyday things that they constantly worry about. The sounds of nature are relaxing and those that fish are getting to be in the middle of these sounds and they will relax because of this.

Another reason why people should choose fishing as a hobby is because it is inexpensive. You don't have to pay very much to buy yourself some amateur fishing gear. The person is going to find that they are able to find a pole for a few dollars, while investing in a tackle box for a few dollars more. The lure that they use to bait the hooks is going to range in price, however, most people find that using worms they find outside is the best way and this is free to those that use this method. Of course, as the hobby progresses, the person can get into quite a bit of money. However, for those that are just starting out it is one of the most inexpensive hobbies that they can have. Compare this with other hobbies such as building classic cars that cost thousands of dollars, and the choice for those on a budget is clear cut.

For those that fish, they often find that it can help them to de-stress and relax. The relaxation that they feel is going to help them throughout the time in which they are not fishing. The person is going to find that during those rough days, they are going to be able to look back at the time that they spent casting their line into the water and be able to get back to that frame of mind. For those that are dealing with stress everyday, which is the majority of people in the world, then fishing could be their answer to relaxing and staying focused until the next fishing trip that they take.

Overall, fishing is an inexpensive hobby that will not require that the person have any skills since it is pretty self-explanatory. For those that are living stressful lives, this is a perfect hobby to take up.

Resource: http://www.keepamericanfishing.org/

 

How to Choose Your Bait When Fishing

 

Whether it's saltwater or freshwater, carp or sea trout, there's no doubt that the key to a successful fishing trip is your choice of bait. You might get a great catch with worms or leeches, and sometimes the leftovers from lunch will work well [source: RBFF]. You may decide to go for natural bait, or you can choose an artificial bait to attract the fish. The bait you choose depends on the fish, the water, the time of year, even the fish's natural food source [source: WFN]. Before choosing your bait, be sure to check the local regulations. Some natural baits are not permitted for use in all places because they may starve out the indigenous fish [source: RBFF]. Here are some tips to help you choose your bait when fishing.

  • Natural bait, alive or dead, is considered the best choice by some anglers, because fish recognize the look and smell. You can use natural bait, like shrimp, worms, insects or even ants, depending on the fish you want to catch. However, natural bait that is transferred from one place to another can disrupt the ecosystem, so use local fish that will attract your target [source: WFN].

  • Lures are one type of artificial bait. They look and move like natural bait, so some fish are attracted to them. Artificial bait requires less maintenance than natural bait and tends to last longer than natural bait, which is why some fishermen prefer them [source: WFN].

  • Artificial flies can look like freshwater or saltwater baits. They can float on the surface, be pulled through the water or go below the surface, depending on the type of fly [source: WFN].

  • Cut bait is pieces of fish that are used as bait. This is effective for fish that are attracted to scent. Many types of saltwater fish, like sea trout and bluefish, go for cut bait. Freshwater fish that are ground feeders, like catfish and carp, are also attracted to cut bait [source: RBFF].

Top 3 Walleye Fishing Techniques

The walleye is prized not only because of its tender, flavorful fil­lets, but also because of its elusive nature. The walleye presents a challenge to even the most experienced fisherman. As any angler worth his salt knows, the harder a fish is to catch, the more fun catching it becomes.

Walleye are hermit-like and prefer never to be seen. When the sun is out, they hang out around underwater structures, sunken islands or weed beds. When they are feeding, they like to do it when it's dark or when the water is cloudy or choppy.

The average walleye is ­about 14 inches (36 centimeters) long and weighs 1 pound (0.45 kg), which is the best size for eating [source: Hookup Guide Service]. They prefer to be in water that's around 73 degrees Fahrenheit (22.7 degrees Celsius). They feed on insects until they reach a size of about 8 inches (20 centimeters), when they move on to minnows or leaches [source: Vance].

­One thing that makes hunting walleye so interesting is the variety of techniques and strategies you can use. Experimentation is definitely encouraged when pursuing these wily creatures.

In this article you'll learn about using downriggers and planer boards to maximize your trolling. You'll even explore the unique experience of night fishing. Let's move ahead to learn how downriggers can give you the edge when fishing for walleye in deep water.

Technique 1: Walleye Fishing At Night

­Night fishing for walleye is one of the more unique fishing experiences you can have. It give­s you the opportunity to catch the especially elusive, larger walleye.

Walleye feed in shallow water at night, so you can fish off a bank, wade in, or cast or troll from a boat. Some walleye fishers find the best spots for night fishing are in narrow entrances to bays and harbors.

Live bait works best when fishing at night, so use shallow-dive crank bait or a thick minnow plug. If you're casting, use a slow retrieve and scope out the waters before you cast. The glow of the walleye's reflective eyes can sometimes be seen at night.

When walleye fishing at night, the most important thing to do is prepare. Find where the minnows are during the day -- that's where the walleye should be at night. Also, remember that walleye are creatures of habit, so if you can learn their feeding schedule you'll know the best time to strike.

If you're trolling at night, stay in water that's no more than 15 feet (4.5 meters) deep. Start at dusk so you can establish your trolling pattern while you're still able to see clearly. Again, remember that walleye feed up, so don't set your lures much deeper than 3 feet (1 meter) [source: Richardson].

A few more night fishing tips to keep in mind: At night, walleye are attracted to light, so use lighted or glow-in-the-dark jug heads. Be sure to match your lure size with the bait size. Always use a slip bobber, and be sure to reel in the slack before you set the hook

Technique 2: Walleye Fishing With a Planer Board

Planer boards are another useful trollin­g device, used mostly in shallow water. Like downriggers, planer boards let you fish multiple lines and drop your lures away from the boat.

Your average dual planer boards consist of two vertical runners placed parallel to each other, spaced apart by steel rods, with a mast that mounts near the bow of the boat. A towline and reel attaches to the mast, allowing you to adjust the distance between the planer board and the boat.

You should position your planer board somewhere between 50 and 100 feet (15.2 and 30 meters) off the side of the boat, more if you're fishing in especially calm waters. Dual boards let you use up to five lines per side, and they're especially useful if you're fishing in rough water.

Inline boards, however, are the planers of choice among walleye fishers [source: Richardson]. An inline planer is a single ballasted board that attaches directly to the fishing line, a configuration that allows the board itself to act as a strike signaler. Inline boards are also cheaper, but they need to be kept properly ballasted to keep them from dipping beneath the surface in rough water.

Whether you're using a dual or an inline planer board, you should position your weight 50 feet behind the planer, and let the lure go out 50 feet behind the weight [source: Landahl]. In spring, it's best to use shallow-running stick baits, and use crawlers and spinners in warmer weather. Always use a snap weight and a light tension release.

If you really want to get the full walleye experience, you should try fishing at night. Read on to learn how to get the big walleye to bite at night

Technique 3: Read more at How Stuff Works.

Freshwater Fish

 

Freshwater fish are fish that spend some or all of their lives in fresh water, such as rivers and lakes, with a salinity of less than 0.05%. These environments differ from marine conditions in many ways, the most obvious being the difference in levels of salinity. To survive fresh water, the fish need a range of physiological adaptations.

 

41.24% of all known species of fish are found in fresh water. This is primarily due to the rapid speciation that the scattered habitats make possible. When dealing with ponds and lakes, one might use the same basic models of speciation as when studying island biogeography. Freshwater fish differ physiologically from salt water fish in several respects. Their gills must be able to diffuse dissolved gasses while keeping the salts in the body fluids inside. Their scales reduce water diffusion through the skin: freshwater fish that have lost too many scales will die. They also have well developed kidneys to reclaim salts from body fluids before excretion.

 

Fishfinder

 

A fishfinder  is an instrument used to locate fish underwater by detecting reflected pulses of sound energy, as in SONAR. A modern fishfinder displays measurements of reflected sound on a graphical display, allowing an operator to interpret information to locate schools of fish, underwater debris, and the bottom of body of water. Fishfinder instruments are used both by sport and commercial fishermen. Modern electronics allow a high degree of integration between the fishfinder system, marine radar, compass and GPS navigation systems.

 

Sonar

 

Sonar (originally an acronym for SOund Navigation And Ranging) is a technique that uses sound propagation (usually underwater, as in submarine navigation) to navigate, communicate with or detect objects on or under the surface of the water, such as other vessels. Two types of technology share the name "sonar": passive sonar is essentially listening for the sound made by vessels; active sonar is emitting pulses of sounds and listening for echoes.

 

Sonar may be used as a means of acoustic location and of measurement of the echo characteristics of "targets" in the water. Acoustic location in air was used before the introduction of radar. Sonar may also be used in air for robot navigation, and SODAR (an upward looking in-air sonar) is used for atmospheric investigations. The term sonar is also used for the equipment used to generate and receive the sound. The acoustic frequencies used in sonar systems vary from very low (infrasonic) to extremely high (ultrasonic). The study of underwater sound is known as underwater acoustics or hydroacoustic.

 

Resource: Wikipedia

Last Updated: 1 October 2015.