Klang My Home Town

Selamat Datang! Kenali Pekan Meru di Klang Selangor serta sekitarnya yang semakin membangun.

DIRECTORIES KLANG A ROYAL TOWN OF SELANGOR, MALAYSIA
Klang Tourism
Klang tourism.
Peta Klang
Overview of Klang
Place of Interest
Istana Alam Shah
Masjid Sultan Suleiman
Klang Mosque
Jambatan Kota Lama
Gedung Raja Abdullah
Kota Raja Mahadi
Galeri DiRaja
Tugu Keris
Little India
Taman Pengkalan Batu
Tanjung Harapan
Medan Muara Ikan Bakar
Pelabuhan Klang
WestPort
Pulau Indah
Pulau Ketam
Facilities
Klang Sentral
Hentian Bas Klang Utara
Post Office Klang
JPJ Klang
Tabung Haji Klang
Railway Station Klang
KTM Komuter
 
Leisure Square
Klang Parade
Jusco Bukit Raja Klang
Jusco Bukit Tinggi
Shawcenter Point
Pasaraya Courts Klang
GM Klang
Hotels
Hotels in Klang
Histana Hotel
Goldcourse Hotel
Prescott Hotel
Crystal Crown Hotel
Mutiara Hotel
Embassy Hotel
BlueStar Hotel
Royal Comfort Hotel
Hotel Premiere Klang
Other Towns
Pekan Meru
Pekan Kapar
Pekan Banting
Shah Alam
Putrajaya
Municipal Council
Majlis Perbandaran Klang
Majlis Bandaraya Shah Alam
 
Online Newspaper
Berita Harian Online
Utusan Online
New Straits Times
The Star Online
Harian Metro Online
 
Tourism Links
Endau-Rompin
Pusat Pelancongan Malaysia (MaTiC)
Tourism Malaysia
Scuba Diving in Sabah
 
INFO

 

Mencari barang atau makanan halal serta perkhidmatan patuh syariah? Klik Halalsurf.

PEKAN MERU, KLANG SELANGOR

Pengenalan

Pekan Meru di Klang adalah merupakan sebuah pekan dalam daerah Klang, Selangor. Masyarakat setempat menyebutnya dengan nama Meru (vokal é taling, sebagaimana sebutan 'ekor') manakala bagi masyarakat Jawa yang ramai di sana, mereka terbiasa menyebutnya dengan sebutan 'Mero'. Pekan ini sedang meningkat naik kerana terdapat banyak bandar baru dibangunkan di sekitarnya. Antara bandar baru yang sedang pesat membangun di Meru adalah Bandar Baru Setia Alam.

Selain itu, Terminal Bas Klang yang dahulunya bertempat di Jalan Pos Baharu telah dipindahkan 80% ke sebuah terminal baru yang dinamakan Klang Sentral di Meru. Ini menjadikan Meru sebagai sebuah hab laluan baru bagi sistem pengangkutan di Klang.

Pekan Meru terletak dalam Parlimen Kapar di bawah Y.B. Manikavasagam Sundaram. Ahli Dewan Undangan Negeri (DUN) Meru pada waktu ini adalah Y.B. Tuan Dr. Haji Abdul Rani bin Osman.

Sponsored:

HalalSurf.com ialah pusat sehenti jualan produk & barangan halal serta segala macam perkhidmatan patuh syariah secara on-line. Daftarlah di www.halalsurf.com sebagai seller sekarang! PERCUMA!

Sejarah Ringkas Nama Meru

Nama Meru telah dipilih bersempena nama sebuah gunung di Tanah Jawa iaitu Gunung Mahameru yang mana ia merupakan daerah asal kumpulan peneroka Kampung Meru. Penduduk Meru mula bertambah dari sehari ke sehari. Kumpulan peniaga keturunan Cina mula berhijrah ke Kampung Meru dan diikuti oleh buruh keturunan kaum India.

Kedudukan Pekan Meru di Klang Selangor

Pekan Meru jaraknya kira-kira 11 km, ke Utara pusat Bandar Klang. Masa perjalanan kira-kira 20 minit dari Klang. Jalan yang menghubungkan Pusat Bandar Klang dengan Pekan Meru ialah Jalan Meru.Di Pekan Meru, anda boleh dapati ada beberapa buah bank termasuklah Bank Simpanan Nasional (BSN) Meru dan restoran makanan segera KFC!

Had Kawasan Meru

Kawasan yang meliputi Meru bermula dari Batu 1, Jalan Meru yang terletak di laluan keluar Bandar Klang dan terdapat Sekolah Menengah Tinggi Klang di situ. Sempadan Meru berakhir di Bukit Kapar iaitu di Batu 8 1/2, sempadan Kapar di Persiaran Hamzah Alang dan sempadan daerah Shah Alam di Jalan Paip. Sumber: Wikpedia.

   

Kedudukan Pekan Meru dalam Peta Klang, Selangor

Sangat penting untuk benar-benar mengetahui lokasi Pekan Meru, Klang Selangor kerana semakin hari semakin ramai orang ingin berhijrah dan tinggal di Pekan Meru.

Ok, rajah di atas menunjukkan kedudukan Meru Klang dalam peta. Peta itu juga menunjukkan laluan utama dari Klang serta jaringan jalanraya yang menghubungkan kawasan-kawasan perbandaran utama - Klang, Bandar Baru Klang dan Setia Alam ke Pekan Meru melalui Jalan Meru.

Pusat komersial Klang Sentral yang menempatkan stesen bas ekspress terletak di persimpangan lampu isyarat ke Jalan Abdul Manan. Pekan Meru dan Klang Sentral dihubungkan ke Shah Alam melalui Persiaran Setia Alam untuk ke Kuala Lumpur. Dari Pekan Meru ke i-City, elok lalu ikut Bandar Baru Klang.

Persempadanan Yang Digazetkan Sebagai Pekan Meru.

Rajah di atas menunjukkan peta Pekan Meru dan persempadanan yang digazetkan sebagai kawasan pekan Meru menurut Google Map. Kawasan yang terletak selepas Klang Sentral ini terkenal dengan kesesakan lalulintas di sepanjang jalan utamanya (Jalan Meru sehingga simpang empat Pekan Meru).

Untuk pengetahuan anda, di terdapat dua stesen minyak di Jalan Meru iaitu BH Petrol dan stesen minyak PETRONAS. Lihat peta di atas, ada ditandakan PETRONAS Batu 6 Pekan Meru. Jadi, janganlah risau jika tangki minyak dah nak kering ketika sampai di Pekan Meru Selangor.

Dari Klang (lihat anak panah dalam peta di atas), sebelum anda tiba di persimpangan, memang banyak gerai dan penjaja yang menjual buah-buahan dan nenas di pekan ini. Jika ingin membeli ole-ole, singgahlah gerai yang menjual nenas tempatan.

Wajah Pekan Meru Yang Sebelumnya...

Pekan Meru, sebelum 2008, kelihatan seperti 'pekan koboi' kerana deretan kedai zaman sebelum merdeka masih kekal bertapak dan terlalu hampir dengan simpang utama. Kawasan persimpangan yang sempit telah mengakibatkan kesesakan yang teruk terutamanya pada waktu pagi. Tidak hairanlah jika Pekan Meru, walaupun merupakan pekan yang kecil, tetapi mencatatkan kadar kemalangan yang tinggi, terutamanya di kawasan persimpangan utamanya.

Gambar lama...suasana klasik Pekan Meru. Foto ini dirakamkan pada tahun 2004 oleh Mohd Salim Yunus

Pekan Meru Pada Masa Kini...

Pekan Meru Klang (2014): Sumber Google Streetview. Jalan lurus dalam gambar di atas ialah jalan Meru yang menghala ke Klang.

Pekan Meru Klang (2014): Sumber Google Streetview. Jalan di sebelah kanan dalam gambar di atas ialah jalan Meru dari arah Klang ke Meru.

Membelok ke kiri membawa anda ke pekan Kapar, Klang melalui Persiaran Hamzah Alang. Kelihatan menara dan kubah Masjid As-Syarif di jalan tersebut yang menghala ke Kapar.

Persimpangan lampu isyarat Pekan Meru yang telah dinaiktaraf, tempias daripada pembangunan pesat di kawasan Klang Sentral dan Shah Alam 2 di Puncak Alam. Jalan terus untuk ke Shah Alam 2, Puncak Alam.

Penduduk Pekan Meru kebanyakannya adalah daripada keturunan Melayu-Jawa. Walaupun Meru merupakan pekan yang kecil, ia sangat sibuk kerana menjadi laluan penting untuk para penduduk di Meru untuk berulang-alik dari Pekan Meru ke Bandar Klang. Di Meru sendiri terdapat banyak kampung-kampung orang Jawa, dari Jalan Paip sehinggalah ke Kapar dan Puncak Alam. Pada waktu pagi, semua yang bekerja di luar Meru akan bertembung di persimpangan lampu trafik Pekan Meru ini.

Membelok ke sebelah kanan akan menghala ke Jalan Paip, Meru, Klang.

Nota: Dari Pekan Meru, anda boleh menuju ke Kampung Bukit Kapar, Jalan Paip, Pekan Kapar, Shah Alam 2, dan juga Kuala Selangor melalui Puncak Alam.

Biarpun kemudahan simpang telah dinaiktaraf, masih ada kelihatan penduduk di kawasan Meru yang enggan mematuhi peraturan lalulintas. Anda boleh melihat masih ramai penunggang motosikal termasuk pelajar sekolah tanpa memakai topi keledar melintasi simpang utama ini dan melanggar lampu isyarat adalah perbuatan biasa. Jika anda pertama kali sampai di Pekan Meru, anda tidak perlu terkejut dengan keadaan ini memandangkan penduduk kampung di sini masih lagi tebal sikap degilnya untuk mengubah keadaan dan mengikut peraturan. Saya percaya, keadaan ini akan berubah apabila gelombang pembandaran menerpa Pekan Meru pada masa akan datang.

Persimpangan lampu isyarat Pekan Meru. Di sebelah kanan, dulu terdapat bangunan kedai lama dan telah terbakar dan bangunan kedai batu telah dibina menggantikan kedai-kedai lama yang dibuat daripada kayu.Membelok ke kanan akan menuju ke Klang manakala ke kiri menuju ke Puncak Alam.

Nama-nama Jalan di Meru

 

 

Terdapat banyak nama-nama jalan yang menarik didengar di Meru ini. Kebanyakan nama-nama jalan diambil sempena nama buah-buahan seperti Jalan Nenas, Jalan Jambu, Jalan Rambutan, Jalan Belimbing, Jalan Kopi dan lain-lain lagi.

Keadaan ini mungkin disebabkan banyaknya dusun buah-buahan terdapat di Meru. Anda boleh membeli buah-buahan terutamanya buah nenas dan keladi pada harga yang murah di Meru.

 

Kemeriahan Jualan Buah-buahan Tempatan Jalan di Meru

 

Di Pekan Meru, terdapat banyak gerai yang menjual buah-buahan termasuklah buah-buahan tempatan. Nenas, rambutan, kedondong, rambai  dan keladi adalah antara komoditi utama Meru.

gerai jual buah di pekan meru klang

Apabila tiba musim durian, memang banyak durian longgok dijual digerai-gerai di Pekan Meru pada harga RM10 untuk 3 atau 4 biji.

Apa Yang Murah di Pekan Meru Klang?

Selain daripada itu, orang luar juga berkunjung ke Pekan Meru untuk meninjau harga aksesori kereta. Tayar kereta dan sport rim pelbagai jenama boleh didapati dengan mudah di keda-kedai tayar sekitar Pekan Meru.

Antara kedai tayar di berhampiran Pekan Meru.

Pekan Meru lebih meriah berbanding bandar Klang ketika bulan Ramadhan dan menjelang perayaan hari Raya Aidilfitri. Suasana malamnya dipenuhi dengan lampu pelita yang bergemerlapan.

Mercu Tanda di Pekan Meru

Pekan Meru memiliki sebuah masjid baru yang cantik dan lebih besar berbanding bangunan masjid lama yang telahpun usang dan tidak lagi digunakan.

Masjid As-Syarif Meru Klang, Selangor berdiri megah. Menaranya kelihatan daripada simpan Pekan Meru.

Kariah Masjid As-Syarif Meru ini termasuklah Zon Haji Mat Syarif, Zon Kampung Getah, Zon Meru Tengah, Zon Kampung Nenas, Zon Kampung Persiaran Hamzah Alang dan Zon Jalan Kenangan.

Jika anda ingin menuju ke Pekan Kapar daripada persimpangan Pekan Meru, anda akan nampak Masjid As-Syarif ini di sebelah kanan anda. Jika anda menuju ke Setia Alam, Shah Alam ataupun Klang, anda akan melalui bandar baru Klang Sentral. Kawasan ini merupakan hub pengangkutan bagi bandar Klang yang telah beroperasi pada 27 Disember 2008.

Pemandangan Klang Sentral apabila anda melalui kawasan ini dari Pekan Meru menuju ke pusat bandar Klang.

Merancang Perjalanan ke Pekan Meru

Pada masa akan datang, Pekan Meru dijangkan akan menjadi lebih sibuk dengan adanya Klang Sentral serta pasaraya besar TESCO dan Giant berhampiran Klang Sentral, yang akan menarik lebih ramai rakyat Selangor menngunjungi pekan ini. Sila rujuk peta di bawah untuk perancangan perjalanan anda ke Pekan Meru Klang.

Peta panduan dari Klang/Shah Alam ke Pekan Meru - Pekan Kapar / Puncak Alam.

Sponsored:

HalalSurf.com ialah pusat sehenti jualan produk & barangan halal serta segala macam perkhidmatan patuh syariah secara on-line. Daftarlah di www.halalsurf.com sebagai seller sekarang! PERCUMA!

POSKOD MERU: 41050
 
 
Links
Portal Kg Meru Klang
More Klang Sentral Bus Terminal Picture
Klang Sentral - Wikipedia
 
 
 
Permainan Matematik

Dapatkan permainan matematik untuk murid murid sekolah rendah!

MyRummy Game-Card

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Traffic Jams: Klang Residents being Driven Mad

There was a period in the 1980s’ when traffic jams to KL used to start at the Berkeley Gardens and a significant portion of Klang residents who worked in KL had to be on the road by 5am. Many thought that this would be a thing of the past when Plus expanded the Federal Highway and the NKVE and Kesas highways came to being. The Kota Raja Bridge was also expanded into a six- lane highway.

But the Majlis Perbandaran Klang (MPK), which had no guts to stand up to its greedy political masters, allowed frenetic, unplanned development to take place on either side of the highway including the road reserve. At 5pm, after you pass the UiTM campus, the dreadful jams begin at the Sungai Rasa Toll complex. The six-lane highway narrows down to the original four-lane Federal Highway of yesteryears at Taman Berkeley.

The traffic from the upgraded Jambatan Kota can back-up for three kilometers or more as traffic crawls at this point. You would have thought common sense would prevail and either this stretch would have been upgraded or development on either side curtailed till the highway can cope with traffic - but this is Klang where as the Zakaria Mat Deros affair has shown, anything goes.

The Berkeley section of the ‘highway’ is now choked with not only incoming traffic from KL but also from hundreds of motorists and customers who attend functions and gatherings at the Hokkien Association Building and two Chinese seafood restaurants on either side of the highway which have been miraculously given licenses to operate. In addition, three completed condominium complexes, the Regency, Dynasty and Pelangi, all exit at this section and worse still the ‘highway’ now has to contend with the new giant Centro office complex.

Shophouses and residential homes right under tension cables have been built at the old Chinese Maternity Hospital site over and above the already existing go~ment Clinic Complex - all still within this stretch. Furthermore new office towers have been approved hardly 10 meters from the highway right next to the Value Inn (Prescott) Hotel.

If you think this is incompetent town planning there is unfortunately more. As you crawl past the Jambatan Kota and pass the MPK building on your right and the Land Office Complex on your left, the ‘highway’ suddenly takes an acute turn. On your left at this turn, what used to be Bukit Kota has now been slashed to make way for Klang’s newest office complex – Prima Klang Avenue which is nearing completion.

This complex spans more then four acres, with four-storeys of shops and six-storeys of offices. It expects thousands to throng the complex as it is located at a critical part of the highway hardly a kilometer after Jambatan Kota and 300 meters before the Port Klang/Banting interchange.

You don’t have to be an Einstein to realise that traffic will virtually stall for motorists who slow down to gain entry into this new complex. Worse still, the sharp curve is currently already a frequent site for traffic mishaps, what more at a sharp bend with traffic flowing in and out. If all the completed go~ment offices on the same hill start operating, the spillover of traffic to the highway will paralyse the KL-Klang Highway.

Klang residents have been suffering silently as a result of this traffic congestion. To make matters worse, free flowing traffic was realigned at the Jalan Stesen area following the opening of the Galeri Di Raja during the Deepavalli period which has brought traffic now to almost a standstill at the Tengku Kelana area. If you take a look at the old market place, BN’s typical land grabbing ways are there for everyone to see. The old market has been replaced by a giant multi-storey shopping and office complex with a riverside mosque to boot to which accessibility is anyone’s guess.

On the Kesas Highway side, the interchange is again choked as a result of development due to Bandar Bukit Tinggi, Bandar Botanic and the new Jaya Jusco (AEON Bukit Tinggi) complex. How is all this possible without taking into consideration residents who now have to crawl through this daily nightmare of traffic? With the MPK now busily doing road and tunnel works on the Chi Liung side of the bridge. it’s now back to the 5am crawl of the 1980s.

Our civil servants possibly know that all these projects are going to cost the economy that goes through Port Klang billions, not to mention the hardship it is going to cost the people who stay in Klang and commute to KL/Shah Alam daily. All this has been done at the whims and fancies of spineless MPK officers at the behest of greedy politicians for which Klang residents have to ultimately pay the price. With virtually no proper public transport to speak of, Klang residents working in Shah Alam and KL will have to probably sleep in their cars.

Billions were spent on Langkawi and Putrajaya, and trillions are going to be spent on growth corridors. But there was not one bureaucrat or politician who had the common sense to note that this important port town will require another one or two bridges.

This lie must stop. Klang residents cannot and will not put up with this nonsense to meet the ends of the MPK’s greedy councilors and politicians.

Klang now itself suffers from the lack of metered taxi transport. Probably the lack of demand [business] deters taxis from using meters or may be the habit of using meters has not caught up yet. KL and PJ taxis also have the habit or ignoring their meters, do you expect Klang taxis to honestly follow the rules?

The Klang Sentral will create fierce traffic jams along Jalan Meru and Jalan Abdul Manan [this latter road separates Klang Sentral, from an industrial area populated by large lorries]. Another kilometre further from Klang Sentral along Jalan Meru, is a bottle neck where Jalan Tap meets Jalan Meru. The 2 lanes [one way] Jalan Meru converge into one single lane due to the width of a bridge that restricts this part of Jalan Meru from being widen and therefore unable to accommodate more traffic up Bukit Cherakah. Long queue will now starts perhaps from Sime Darby's Taman Bukit Raja [which adjoins Klang Sentral, a project of Titijaya]. The expected jams have made the differences in selling prices of houses in Aman Perdana a housing scheme which adjoins Sentral, and those built by in SP Setia, which is separated from Sentral by Jalan Meru, and as long as those from SP Setia do not cross over Jalan Meru, there is no need to be bothered by the jams in Jalan Meru.

For the price of a terrace house in SP Setia, one may gets a detached house or a semidetached house in Aman Perdana plus the jams and manhours loss and stress and higher blood pressure.

When KLIA was built "far away" in Sepang, everyone criticised the PM then for choosing the wrong and distant location. But today every air traveller is happy with the choice.

If I have no business there, I will never enter Klang town. The traffic jam and narrow roads and the shameful and commuter-unfriendly bus stand in the centre of town sticks out like a sore thumb in vibrant Klang. Like Puduraya it is outlived its usefullness.

The new terminal although far from Klang town is built to cater for the future and also to solve the congestion problem of the present station. Meru and the surrounding areas of Kapar is fast growing and is already connected to Klang town. What seem a long distance now will be considered sangat dekat when all the housing schemes are completed. Then the residents of Meru will praise the authorities for their far-sightedness to build Klang Sentral in Meru. Same as KLIA.

 

Last Updated: 26 November 2015 Oleh Mohd Azeri Hairuddin