Home

Jom bersantai waktu sore di Tanjung Harapan Port Klang...

DIRECTORIES KLANG A ROYAL TOWN OF SELANGOR, MALAYSIA
Klang Tourism
Klang tourism
Overview of Klang
Klang Map
Place of Interest
Istana Alam Shah
Masjid Sultan Suleiman
Klang Mosque
Jambatan Kota Lama
Gedung Raja Abdullah
Kota Raja Mahadi
Galeri DiRaja
Tugu Keris
Little India
Taman Pengkalan Batu
Tanjung Harapan
Muara Ikan Bakar
Port Klang Golf Resort
Pelabuhan Klang
WestPort
Pulau Indah
Pulau Ketam
Facilities
Klang Bus Stand
Klang Sentral
Post Office
JPJ Klang
Tabung Haji
Railway Station
KTM Komuter
 
Leisure Square
Klang Parade
Jusco Klang
Jusco AEON Bukit Tinggi
Shawcenter Point
GM Klang
Property
Business Property
Housing Land
Apartment
 
Hotels
Hotels in Klang
Histana Hotel
Goldcourse Hotel
Prescott Hotel
Crystal Crown Hotel
Embassy Hotel
BlueStar Hotel
Royal Comfort Hotel
 
Housing Project
Taman Botanic
Bandar Puteri
Parklands
 
Other Towns
Pekan Meru
Pekan Kapar
Pekan Banting
Shah Alam
Putrajaya
Municipal Council
Majlis Perbandaran Klang
Majlis Bandaraya Shah Alam
 
Online Newspaper
Berita Harian Online
Utusan Online
New Straits Times
The Star Online
Harian Metro Online
 
Tourism Links
Endau-Rompin
Pusat Pelancongan Malaysia (MaTiC)
Tourism Malaysia
Scuba Diving in Sabah
 
 
 
 
TANJUNG HARAPAN PORT KLANG 

 

New Entry >>Getting to Tanjung Harapan...

 

 

Joom makan seafood kat Tanjung Harapan Port Klang! Di laman ini, saya akan ceritakan secara terperinci tentang Tanjung Harapan di Port Klang ni dan apa aktiviti riadah yang boleh dibuat di sana. Terdapat juga maklumat peta dan jalan ke Tanjung Harapan supaya senang anda ke sana. Tempat ni memang best untuk untuk bersantai di waktu petang. Untuk maklumat medan ikan bakar, klik Muara Ikan Bakar Tanjung Harapan.

 

Tanjung Harapan dibentuk oleh mukabumi yang menganjur ke tengah laut yang membentuk sebuah tanjung. Sungai Klang di sebelah selatan dan Pulau Klang di seberang Sungai Klang. Ramai penduduknya bekerja di Bandar Sultan Suleiman, Pelabuhan Klang. Yang lain membuka restoran makanan laut, kaki tangan pelabuhan utara dan berkaitan dengan kapal dan pelabuhan - Wikipedia.

Salam Ramadan bagi umat Islam di Malaysia! Bolehlah berbuka puasa di Tanjung Harapan, terdapat beberapa restoran ikan bakar yang terkenal di sini.

 

Gambar atas: Pemandangan tepi pantai dengan tebing berbatu di Tanjung Harapan yang juga dikenali dengan nama Esplanade dan Tanjung Gila. Gambar bawah: Mode waktu senja yang romantik kan?

 

 

Tanjung Harapan letaknya tidak jauh daripada Pelabuhan Utara atau North Port. Di sekitar kawasan ini terdapat kilang-kilang dan gudang kerana Port Klang adalah juga kawasan perindustrian. Istimewanya di Tanjung Harapan ialah kapal-kapal dagang yang besar dan bot-bot kecil boleh saja dilihat berlabuh, belayar keluar dan masuk ke pelabuhan dengan jelas. Dulu, pada tahun 90-an, kawasan ini juga disebut sebagai Esplanade. Orang Klang juga memanggil tempat ini dengan nama Tanjung Gila. Tanjung Gila! Pelik bunyinyakan!

 

Tanjung Harapan merupakan kawasan berpantai di Selangor, yang terdekat untuk dikunjungi oleh orang-orang sekitar Klang dan Shah Alam. Jaraknya daripada pusat bandar DiRaja Klang hanya 12 km dan jika daripada Bandaraya Shah Alam kira-kira 20km (15-20 minit perjalanan). Lihat peta untuk panduan perjalanan anda ke Tanjung Harapan.

 

 

Papan tanda jalan yang menunjukkan jarak dari pusat bandar diraja Klang ke Pelabuhan Utara (North Port) adalah sejauh 12 km.

[Kembali Ke Atas]

Selain daripada Tanjung Harapan, kawasan rekreasi pantai yang agak dekat adalah di Pantai Remis Jeram. Di sanapun terdapat kawasan berpantai sama seperti Tanjung Harapan Port Klang, cuma bezanya tiada kelihatan kapal-kapal, hanya bot-bot nelayan sahaja. Medan seafood di Jeram juga tidak sebesar di Tanjung Harapan. Walau bagaimanapun, harga di sana lebih murah dan makanan lautnya lebih segar berbanding di Tanjung Harapan! Bolehlah anda mencubanya!

Kapal dagang membawa kontena yang berlabuh di North Port dapat dilihat dengan jelas dari Tanjung Harapan Port Klang.

Bagaimana untuk ke Tanjung Harapan?

Saya rasa, ramai lagi penduduk di Selangor yang tak tahu macam mana nak pergi ke Tanjung Harapan. Ini kerana saban tahun, banyak taman-taman perumahan baru bersaiz besar dibuka di Selangor, khususnya di Klang, Shah Alam, Meru, Kapar, Kuala Langat dan lain-lain kawasan berdekatan yang mana didiami oleh mereka yang berasal dari negeri-negeri lain di Malaysia. Tidak sukar untuk sampai ke sini. Jalan lurus sahaja dari Shah Alam menuju ke Port Klang...kemudian ikut sahaja papan tanda bertulis Tanjung Harapan yang banyak dipacak di kawasan Pelabuhan Klang.

Atau, jika anda ikut Bukit Raja (lalu Jusco Bukit Raja) pun senang. Ikut highway SHAPADU.

Untuk ke Tanjung Harapan melalui highway SHAPADU, anda mesti EXIT daripada Federal Highway bila sampai di Bandar Baru Klang. Rujuk peta di bawah (Zoom-in Bandar Baru Klang)

Di kawasan bertanda X, ambil lane kiri dan tunggu di lampu isyarat di bawah flyover untuk masuk ke Lebuhraya Selat Klang (SHAPADU). Lihat gambar di bawah.

Kawasan X dalam peta...Inilah landmark Bandar Baru Klang! Depan lagi ada flyover. Ingat! Sampai sini, Exit ke kiri.

Jika anda ingin berkunjung Tanjung Harapan Port Klang pada hari Sabtu dan ingin menikmati dinner di restoran makanan laut di situ, pastikan anda datang awal kerana malam minggu orang teramatlah ramainya. Surau dan tandas awam disediakan untuk kemudahan orang ramai.

[Kembali Ke Atas]

Aktiviti Petang di Tanjung Harapan Port Klang

Apa aktiviti yang oleh dilakukan di Tanjung Harapan? Biasanya orang datang ke sana untuk rileks dan ambil angin laut. Ada juga yang datang untuk berpiknik - bentang tikar, makan kuih dan baca suratkhabar. Ada gerai-gerai kecil menjual makanan dan minuman ringan, otak-otak dan kerang rebus. Kanak-kanak boleh bermain layang-layang kerana angin agak kuat di sini.

Layang-layang yang dijual ditepi pantai Tanjung Harapan.

Kadang-kadang ada orang main kapal layar di sini, jadi bolehlah tengok, memang seronok. Orang-orang dewasa pula lebih gemar memancing di sini. Kawasan di sini pantainya berbatu, bukan pasir halus. Batu-batu besar ini memudahkan kaki pancing untuk memancing tetapi ada yang tajam, jadi berhati-hati. Anda juga boleh saja berjalan-jalan menikmati angin petang di pantai berbatu ini yang jauhnya kira-kira 300m. Pada 2007, Tanjung Harapan Port Klang telah menjadi salah satu destinasi pertandingan Joran anjuran Berita Harian.

Hati-hati meniti batu...Pantai Tanjung Harapan ditambak dengan batu-batu besar untuk mengelakkan pengunjung memijak selut.

Melihat Matahari Terbenam

Ramai orang setuju bahawa pemandangan matahari terbenam di Tanjung Harapan Port Klang ini cantik dan romantik. Jika tidak percaya, carilah imej dan gambar-gambar Tanjung Harapan di Google, pasti kebanyakannya merakamkan saat-saat sunset. Jika anda meminati pemandangan senja, datanglah lewat petang. Tapi, jangan sampai terlupa pulak nak sembahyang Maghrib!

Pemandangan senja di Tanjung Harapan...cantik juga kan!

[Kembali Ke Atas]

Malam Minggu Di Tanjung Harapan

Golongan muda dan remaja pula suka berpeleseran di Tanjung Harapan. Mat motor dan mat kereta juga suka lepak-lepak di sini terutamanya pada malam minggu. Anda boleh nampak kereta-kereta yang diubahsuai dengan pelbagai ragam dan gaya, siap dengan bunyi muzik yan berdentum-dentam daripada sistem audio dan woofer kereta masing-masing.

Pada lewat malam (selepas jam 11.00), kadang-kadang mereka ini suka membuat aksi drift di tepi pantai Tanjung Harapan ini. Jadi, awasi anak-anak anda bila berjalan-jalan di tepi jalan.

Kumpulan kereta-kereta yang diubahsuai memang pandangan yang biasa di pantai Tanjung Harapan terutamanya pada malam minggu.

Aksi-aksi lain...seperti biasalah...kawasan untuk couples yang sedang mabuk bercinta. Sebab itulah Tanjung Harapan Port Klang merupakan salah satu lokasi tangkap basah oleh pegawai pencegah maksiat daripada Majlis Agama Islam Selangor (MAIS). Jadi, usahlah datang ke sini untuk buat maksiat yaa! Mencemarkan pemandangan pantai pada malam yang hening!

[Kembali Ke Atas]

Restoran Makanan Laut dan Ikan Bakar

Tanjung Harapan Port Klang disebut-sebut dan memang terkenal di Malaysia sebagai tempat makan yang best! Restoran makanan laut yang terkenal memang ada di sini. Tidak seperti di Umbai, Melaka, restoran-restoran di sini memang berada di atas laut dan bukannya di tepi pantai. Restoran yang luas, berkonsepkan open space, dengan tiupan angin laut yang begitu terasa, didendangkan dengan muzik dan lagu daripada band khas di situ...pilihlah meja mana nak duduk dan menu apa nak makan. Kalau meja penuh, berdiri sajalah dan tunggu. Akan ada meja-meja yang akan dikosongkan nanti. Pesanan saya, oleh kerana tiupan angin yang agak kuat, lauk pauk yang panas, boleh cepat menjadi dingin...jadi, makan cepat-cepat (kecuali jika duduk di ruangan yang tertutup dan terlindung).

Konsep restoran terbuka di muara ikan bakar Port Klang memang santai! Deruan angin dan pemandangan senja begitu mengasyikkan!

Antara restoran yang ada disini termasuklah Muara Ikan Bakar Tanjung Harapan. Restoran ini juga ada cawangannya di Umbai Melaka dan beberapa kawasan makanan laut di Malaysia. Restoran ini boleh memuatkan hampir 700 org pada satu-satu masa dan yang menariknya walaupun restoran ini sering dikunjungi oleh ramai org tapi service nya sangat cepat. Anda tidak perlu menunggu berjam-jam untuk ikan yang anda order dibakar. 

Muara Ikan bakar Tanjung Harapan adalah medan makan yang paling popular di Tanjung Harapan. Inilah destinasi yang dicari oleh penggemar seafood Klang!

Menu memang banyak, ikan pun banyak pilihan. Anda cuba lah sendiri. selera lain-lan. Kalau saya, biasanya saya cuma ambik nasi lemak, udang celup tepong, ikan siakap tiga rasa, kailan ikan masin, butter softcrab, tom yam campur, otak-otak, dan air kelapa. Tapi daripada segi harga, tak lah murah, sederhana. Kalau pergi dalam kumpulan, budgetlah dalam RM25 per kepala untuk menu yang sederhana.

Baru-baru ini, Muara Ikan Bakar Tanjung harapan telah mempunyai web sitenya yang tersendiri. Klik pautan Muara Ikan Bakar Tanjung harapan. Walau bagaimanapun, entri laman web tersebut lebih memfokuskan bisnes Muara Ikan Bakar di Merlimau, Melaka.

Ikan siakap 3 rasa adalah masakan kegemaran ramai! Meleleh beb!

Selain daripada medan Muara ikan bakar Tanjung Harapan, ada lagi restoran-restoran makanan laut di Tanjung Harapan Port Klang. Restoran-restoran ikan bakar lain di situ mungkin lebih murah untuk mereka yang budjet tak besar. Cumanya, kurang dikenali dan belum dicuba. Jadi, tak dapat nak beri komen apa-apa. Cuma awas! Carilah restoran ikan bakar yang HALAL. Bukan pork free sahaja ye...tetapi yang HALAL! Yang HALAL ialah yang jelas, bukan yang was-was.

[Kembali Ke Atas]

Replika Kapal Layar: Mercu Tanda Tanjung Harapan (Musnah dalam Kebakaran Pada Julai 2013)

Ada mercu tanda unik di Tanjung Harapan Port Klang. Sebuah replika raksasa kapal layar Bugis diletakkan di kawasan rekreasi pantai ini. Replika ini menjadi daya tarikan kepada sesiapa saja yang membawa kamera. Replika ini memang besar dan cantik. Rugi jika tidak bergambar dengannya!

Replika kapal layar Bugis adalah mercu tanda yang menjadi sebelum ini menjadi daya tarikan di Tanjung Harapan Port Klang.

Selamat berkunjung dan beristirahat di Tanjung Harapan Port Klang! Suatu pengalaman yang akan membuatkan anda rindu dan ingin datang kembali! 

[Kembali Ke Atas]

Restoran Seafood
Medan Muara Ikan Bakar
Restoran Lotus, Makanan Laut & Ikan Bakar
Lokasi Menarik
Lubuk Memancing di Port Klang
HALAL SEAFOOD
Anda dijemput untuk mengemelkan restoran seafood HALAL di Port Klang kepada mohd_azeri@yahoo.com
Medan Selera Northport

Medan Selera Northport is located 0.1 kilometre from Tanjong Harapan Seafood.

Medan Selera Northport is located 0.2 kilometre from Sea Sky Rest.

Medan Selera Northport is located 0.3 kilometre from Port Village Rest.

Medan Selera Northport is located 0.4 kilometre from Honda Spare Parts Centre.

Medan Selera Northport is located 0.7 kilometre from Amtek Holdings.

Special Events:
Pertandingan memancing.
Keyword Links
More Pictures: MyKlang
All Malaysia
Virtual Malaysia
Drive-Malaysia
Blogspot
Panaroma Tanjung Harapan

 

Lokasi Menarik
Lubuk Memancing di Port Klang
 

[Kembali Ke Atas]

 

 

 

 

 

THE ESPLANADE, PORT KLANG:

TANJUNG HARAPAN: Known as the Esplanade among the locals, Tanjung Harapan near Northport in Port Klang is a haven for seafood lovers. For those who visit Port Klang, a visit to the esplanade, which is a mere 10-minute drive away from Port Klang town, is a must.

Tanjung Harapan Seafood

The fresh seafood cooked in various styles is said to be the Esplanade’s ultimate lure. Restaurateurs offer reasonable prices for their dishes as most of them get their fish, crabs and squids from nearby fishermen. But don’t favor Restoran Ikan Bakar Muara as the price is a real cut throat.

Most people enjoy the shady environment while anglers find the spot a good place to fish. The sound of the waves lapping and the cool breeze gives the place a sanctuary-like feel for workers around the area. The local council has upgraded the almost 300 meter walkway along the water’s edge. More trees, leafy shrubs have been planted to complement the coniferous trees.

Apart from the seafood restaurants there is a food court frequented by freight truckers. Our favorite breakfast or lunch time stall is the one opposite the Lotus Restaurant. The afternoon grill fish is nice and we like to politeness of the owner too. The kids will love to see the replica of Bugis ship at this place. I really don't have any info on why there is a replica of the Bugis ship been built here.

Best time to visit Tanjung Harapan

Best time to visit Tanjung Harapan: Early morning 0630 – 0900a.m. but not many stall open here at this hour. However you will enjoy the morning breeze while walking along the walkway Or after 1600 hours to midnight. As most of the restaurant is open for business. Not suitable to visit Tanjung Harapan during afternoon as it can be very hot during this time. Unless, you are really coming to have grill fish for lunch.

Getting to Tanjung Harapan

Tanjung Harapan is located at North Port Klang. You can either drive towards the Federal Highway and heading to Pelabuhan Klang ( Port Klang in local language)There is another route through North Klang Valley Expressway ( NKVE) toward Port Klang. Port Klang is not your ordinary port that full of sailors. In fact, its had divided to 3 ports that are North Port, South Port and West Port. The West is the largest among these ports and South is the smallest and caters more on bulk shipping and passenger ferry to Dumai, Indonesia. Some note that, this port city has a seedy feel to it and most of its buildings and structures are maritime-related, such as warehouses, storage tanks and offices.

However, being working in this area for a few years in the end of 1990’s I bet to differ on this opinion. What you are going to find here are yacth club, seafood restaurant, angling centre and family outing. This area is also a hub for various factory and foreign shipping site offices.

Other Topics

Seafood in Kuala Lumpur

Kuala Lumpur may not be close to any coastal areas, but there certainly is good seafood to be found. Most of them are Chinese restaurants that have a specialised cooking style blending in Malay, Chinese and Indian styles to produce gastronomically-pleasing seafood dishes.

Yet another fantastic seafood item to try is steamboat – a Chinese dish where heaps of raw seafood is tossed and cooked inside a boiling pot, heated by a stove and placed right in the middle of your table.

After that, diners help themselves to the mass of seafood with chopsticks. For the best seafood, head to Pulau Ketam in Klang or Kuala Selangor.

Sailing Tournament in Port Klang

The sailing tournament in Port Klang with renown participants from all over the world competing for glory. The Regatta was launched in 1990 as a sequel to five annual offshore series which linked 3 of the most popular tourist island groups to the west of Penisular Malaysia - Pangkor, Penang and Langkawi. Yachtsmen from Royal Selangor Yacht Club in Port Klang had evolved these races over a number of years, and enjoyed the challenge of combining seamanship, navigation and local knowledge crafting a glorious feeling of sailing and competing.

Learn To Fish: It's Fun! 

by Travis Clemens

Fishing is a fun and tranquil sport that lets you spend quiet time with your friends, family and with Mother Nature. Fresh water fishing is a sport involving the catching of fish in lakes, rivers and streams. It involves a lot of patience, challenge and a lot of acquired skill over time. Anyone can participate in this fun activity, including the kids. To start, you have to check your State's fishing requirements and make sure if a license is needed for you to fish. If it is required, you must acquire one by checking with a sporting goods store. They will help you how to get it, and some will even provide it for you.  

During the time that you are in your favorite sporting goods store, you can look around and buy the right fishing equipment that you will be need for your trip. Considering that you are a beginner, make sure that you budget well the cost and your spending on the equipment, not deciding on expensive equipments; buy only the basic things you will need.  

When in doubt as to what is needed, ask the help of the store keeper, but do keep in mind that you need to stick to a budget. Take your time and don't hesitate to ask how to use each piece of equipment that is offered to you. Artificial lures for bait can be used or you can simply look for worms from your back yard.  

An inexpensive fishing rod and reel will be enough along with a fishing line, hooks, weights, a bobber (this keeps your line afloat), fishing lures and net. A polarized sunglass is also essential, as it will help to see clearly through the water and lessen the glare.  

Then if you don't know the good locations to fish, ask about local "hot" spots, or check your State's fishing regulations for information about fishing locations around your State.

The time will surely come when you will be a better fisherman; then you may decide on upgrading your equipment. In the meantime, keep things simple. It is always advised that you avoid fishing alone. Always be with a friend, as when emergency strikes, there can be someone who can call for help.  

It is wise to start fishing in shallow waters. Aim your cast in shady or rocky areas where the water is deep, as this is where the fish is expected to be found. Keep in mind that this is all practice first.  

As your skill level develops and increases, you can then attempt into deeper waters. But before going, take the time to practice casting to familiarize yourself with your rod and your reel.  

What better place to practice than your back yard. To do so, mark off an area using a rope and use this as your guide in aiming your cast. Rehearse and study your movements to discover a method that will work for you. Bear in mind, cast with your wrist, and not with your arm.  

Fishing hooks are very sharp and needed to be handled with care to avoid injury. Before casting, it is important that you should look around you and stay unobstructed to avoid hurting other people with your hook. When the right time has come and you go fishing for real, keep in mind to cast your line always ahead of the fish, making your bait land slowly, with as little splash as possible. The fish will see well at a close point, but cannot see behind.  

If your casts are going in a disorganized manner, move closer to the water so you can gain better accuracy.  

Watch the bobber closely for any movement. If and when a fish grabs the bait, the bobber will be pulled under water. This signals that you got a fish on the line. Don't get too excited. Remain calm.  

Keeping your line tight, slowly reel in your catch. Place the net near and use it to bring the fish out. Remove the hook from the fish with great care. If you got an undersized fish (as noted in the state's regulation book), quickly return it to the water. Likewise, if you have no intention in eating your catch, do not waste it and return it to the water. Releasing the fish will supply the water with more fish, giving future fishermen the thrill to experience a catch.  

Lastly, look around you and feel the calm, restful and serene view of the river.

Have fun!


General Fishing Tips 

Fishing is the activity of hunting for fish. It is an ancient and worldwide practice that dates back about 10,000 years with various techniques and traditions and it has been transformed by modern technological developments. Fishing continues to be a favorite pastime in the United States, in 2001, 16% of the U.S. population 16 years old and older (34 million anglers) spent an average of 16 days fishing. Freshwater fishing was the most popular type of fishing with over 28 million anglers devoting nearly 467 million angler-days to the sport. 

Practice Good Stewardship of our Waterways: 

You can help to take care of our lakes, rivers, and other waterways so that others may enjoy these areas for years to come by practicing some of the following actions:  

  • Don't Litter... take along a trash bag or other receptacle for collecting your trash so that you can deposit it in the proper trash receptacle. Use proper dumping stations instead of tossing refuse into the water.

  • Make sure that you use the correct type of bait and fishing gear permitted in that area. There may also be limits on the number, size, and kind of fish that you can keep. Check with your destination ahead of time to see what the local regulations allow. If you use a boat or watercraft when fishing, check to see what kinds of watercraft are allowed at the body of water where you are going to fish.

  • Pay attention to local procedures and cautions for cleaning your watercraft after you leave the water so that you don't encourage the spread of npn-native species, such as the Zebra Mussel, to the next body of water you may visit with your boat.

  • Don't fish in areas where it is not permitted. These areas have been declared "off limits" to fishing to protect wildlife, vegetation, or for your safety.

Safety While Fishing: 

  • If using a boat to fish, wear your life jacket and make sure that your passengers wear theirs, too !

  • Use caution when baiting and removing hooks

  • Do not fish on unauthorized waterways

  • If operating a houseboat, be careful of carbon monoxide build-up around the boat

  • Obey the posted speed limits and wake warnings if using a watercraft when fishing

  • Bring along extra safety items such as water, flashlights, maps, and a cell phone or radio


ARTICLES: BUGIS NAVIGATION

The Bugis people of southern Sulawesi are bearers of an ancient heritage of maritime practice that for millennia supported the spread of Austronesian peoples throughout the archipelago. The Bugis still participate in what is arguablythe largest and most vital commercial sailing tradition in the world.

Eugene Ammerell, Department of Anthropology at Yale University, apprenticed himself to some of the best of these indigenous Bugis navigators. He has written a fine, detailed ethnographic account of the indigenous system of navigation
used by Bugis seafarers on Balobaloang, a tiny island located about halfway between southern Sulawesi and Sumbawa. Based on more than 17 months of ethnographic fieldwork carried out in Indonesian and Buginese languages, Ammarell's study consists of data gathered while residing in the village and while at sea on various motorized and non-motorized craft en route between southern Sulawesi, Balobaloang, Bima, and various ports in eastern Indonesia. Although most Bugis seafarers now must run their auxiliary engines continuously in order to deliver their cargos profitably and on schedule, Ammarell was able to culminate his study with an extended chartered voyage through eastern Indonesia captained by the island's most senior navigator, a voyage during which minimal use was made of the auxiliary engine.

Drawing on these experiences, Ammarell's ethnographic account provides a careful description of the Bugis system of spatial and temporal orientation, navigation, piloting, the role of the navigator, and the social impact of technological change. In addition, the book contains an appendix of economically significant flora and fauna in the Balobaloang area, plus eight maps, including four large detailed maps contained in a special map envelope in the back cover of the book.

Unlike the sailors of the Micronesian atolls, whose daring feats of indigenous navigation were chronicled in Thomas Gladwin's East is a big bird: navigation and logic on Puluwat atoll (Cambridge, Mass., Harvard University Press, 1970),
most Bugis navigators are seldom out of sight of land for long, and generally tend to hug the coastlines of the much more densely packed archipelagoes of island Southeast Asia. This strategy also ensures access to food and water, since crossing open ocean carries the risk of becoming calmed in strong currents, which can carry a ship out of its way, and can cost them time and money. Where the Bugis navigators excel is in piloting their relatively large, heavily-laden sailing vessels (sometimes with a draft of two meters) through the treacherous reefs, dangerous currents and changing tides of the Flores sea.

To determine their proximity to land, they interpret cloud and weather patterns, and distance between waves, and the presence of certain species of birds and fish. One of the main signs for reading the direction and force of current is the presence of kala-kala 'turbulence'. Other strategies for interpreting current include reading the inda 'phosphorescent plankton.' Reading all these signs simultaneously, they must be able to find a way to land a fully loaded ship safely at a busy pier, and then anchor it offshore safely. Where and how to anchor the ship turns out to be crucial decision, and often a source of arguments. The depth of the water, the condition of the ocean floor, the clarity of the water, predictions of the weather, goals of the trip, all play an important role in these decisions and can be a source of intense discussion: among other things, where the anchor is placed affects how long it will take the crew to load or unload the ship.

Planning the timing and course of a voyage also requires elaborate local knowledge. Ammarell shows that knowledge of the tides, stars, and weather patterns can be quite sophisticated. For example, in addition to paying attention to the sun's journey across the sky, the Bugis navigators also keep track of where the moon is by describing its position in the sky using a solar idiom: e.g. as "noon" "midnight" etc. This knowledge is essential for Bugis navigators because they know that the position of the moon helps them predict when the tides will be high or low - crucial information for deciding how and when to pilot a vessel through shallow waters, reefs etc. These calculations also vary by the season, as monsoons have an effect on the height of tide. The disposition of the tides is also crucial to calculating the current, and is a key factor in piloting close to shore. Ammarell nonetheless makes the observation that even though the captains often made accurate predictions of the direction and strength of tidal currents, it was the strength and direction of the anticipated wind that always trumped the tidal current as a factor in decisions about the timing and course of a journey.

In the Bugis system for describing wind direction, there are several systems that overlap: one kind of wind refers to one's own orientation e.g. tailwind, headwind; another kind refers to the direction of the wind in relation to a land mass: e.g.
shore wind, sea breeze; a third kind of wind refers to the cardinal direction from which it comes: e.g. southeastern wind.

Ammarell suggests that all three systems can overlap in the course of discussions, and the sailors are able to keep these orientations straight, although he does not provide any detailed examples from actual on-board conversations. Ammarell lists how sailors are able to predict the direction of the winds from the color and intensity of rainbows, the smell of a coral reef, the call of the buring bird, the configuration of the clouds. A conch is sometimes used to 'call the winds' in times of calm, and there are taboos against carrying breadfruit aboard ship, or playing music in the bow of the ship for fear of conjuring up a head wind (as Ammerell himself was once reminded).

Ammarell also provides some fascinating descriptions of the interaction of modern navigational devices on traditional Bugis sailing ships. Compasses are standard devices on Bugis ships (required by law on larger ships), but in practice are only occasionally referred to, especially among more experienced navigators. The latter tend to rely on wind directions, wave swells, and (at night) the location of stars. When the night is cloudy, sailors consult the compass by the light of a flashlight.

Ammarell gives a brief history of motorization on the island, and outlines some of it effects, which include changes in hull design, crew size, cargo capacity and mast length. Motorization results in improvement in the steering and speed of the vessel, and in handling the vessels in a storm. Bugis sailors generally keep the engine running even when the wind is strong in order to keep the propeller from dragging in the water. Ammarell believes the rise in mechanization has resulted in increased cargo size, number of trips, higher revenues, and a general labor scarcity. Captains now bemoan the difficulty involved in recruiting a crew, particularly for a non-motorized vessel. In situations of labor scarcity, captains must be more mindful of the feelings of their crew members, who are aware that they have other options. With mechanization and improved literacy and education, the captain's knowledge is no longer so specialized and esoteric: as Ammarell states bluntly, with a compass and a map, anyone can navigate. While the authority of the Bugis navigators has declined, the standard of living has improved.