Home

DIRECTORIES KLANG A ROYAL TOWN OF SELANGOR, MALAYSIA
Klang Tourism
Ministry to give Klang tourism boost.
Peta Klang
Overview of Klang
Place of Interest
Istana Alam Shah
Masjid Sultan Suleiman
Klang Mosque
Jambatan Kota Lama
Gedung Raja Abdullah
Kota Raja Mahadi
Galeri DiRaja
Tugu Keris
Little India
Taman Pengkalan Batu
Tanjung Harapan
Pelabuhan Klang
WestPort
Pulau Indah
Pulau Ketam
Facilities
Klang Bus Stand
Klang Sentral
Post Office Klang
JPJ Klang
Tabung Haji
Railway Station
KTM Komuter
 
Leisure Square
Klang Parade
Jusco Klang
Jusco Bukit Tinggi
Shawcenter Point
Pusat Borong GM Klang
 
Property
Business Property
Housing Land
Apartment
 
Hotels
Hotels in Klang
Histana Hotel
Goldcourse Hotel
Prescott Hotel
Crystal Crown Hotel
Royal Comfort Hotel
Embassy Hotel
BlueStar Hotel
 
 
Housing Project
Taman Botanic
Bandar Puteri
Parklands
 
Other Towns
Pekan Meru
Pekan Kapar
Banting
Shah Alam
Putrajaya
Municipal Council
Majlis Perbandaran Klang
Majlis Bandaraya Shah Alam
 
Online Newspaper
Berita Harian Online
Utusan Online
New Straits Times
The Star Online
Harian Metro Online
 
Tourism Links
Endau-Rompin
Pusat Pelancongan Malaysia (MaTiC)
Tourism Malaysia
Scuba Diving in Sabah
Ads
Apartment in Kajang
Game-card for kids
Think-Tank Number Sense Games
English Learning CD
Abacus & Mental Arithmetic Workbook
AMA Charts
 
 
TERMINAL BAS KLANG SENTRAL 

Pengenalan

 

Terminal Bas Klang Sentral adalah terminal bas ekspress antara negeri. Mulai tahun 2009, para pengguna perkhidmatan bas awam Klang akan melalui era baru perkhidmatan bas awam iaitu di Klang Sentral. Stesen bas di Klang Sentral telah dibuka secara rasminya pada 27 Disember 2008.Terminal Bas Klang Sentral di Jalan Meru ini bernilai RM300 juta terletak kira-kira 10 kilometer dari pusat bandar. Langkah pemindahan operasi kedua-dua hentian bas itu merupakan sebahagian daripada usaha MPK untuk menguruskan kesesakan lalu lintas yang semakin teruk di tengah-tengah bandar Klang.

 

 

Terminal bas Klang Sentral mempunyai rekabentuk futuristik dan merupakan salah sebuah terminal bas termaju di negara ini.

Klang Sentral

Pandangan di bahagian dalam ruang menunggu bas di Terminal A Klang Sentral (Foto diambil daripada medan Selera Klang Sentral)

LOKASI TERMINAL BAS KLANG SENTRAL

Lihat pada peta dibawah, peta menunjukkan lokasi Terminal A dan Terminal B di Terminal Bas Klang Sentral, dan beberapa landmark seperti Tesco Setia Alam, Giant Klang Sentral dan McDonald's Klang Sentral untuk membantu anda mengenalpasti laluan untuk datang ke sini.

map to klang sentral bus terminal

Sebelum Giant Klang Sentral, anda perlu masuk susur keluar ke kiri (lihat anak panah). Jika telah terlajak, anda boleh juga masuk dari Jalan Abdul Manan, melalui Persiaran Klang Sentral 1/Ku5. Untuk map to Klang Sentral dari bandar Klang, sila lihat peta di bawah.

map to Klang Sentral

Terletak di pusat pembangunan baru Klang Sentral yang berhampiran Pekan Meru dan berhadapan dengan pembangunan bandar Setia Alam. Lokasinya adalah 8km dari kedudukan terminal lama iaitu di pusat bandar klang dan boleh dicapai melalui rangkaian jalanraya utama Klang-Meru yang turut dihubungkan dengan Lebuhraya Shapadu. Lebuhraya Persekutuan dan juga Iebuhraya NKVE. Dari utara terutama Kapar atau Kuala Selangor, perjalanan perkhidmatan awam dicapai melalui Jalan Kapar dan Jalan Meru. 

PEMBAHAGIAN TERMINAL BAS KLANG SENTRAL

Terminal bas Klang Sentral dibahagikan kepada dua bahagian. Tidak seperti stesen bas awam Klang Utara yang lama, jarak di antara kedua-dua terminal bas dan stesen ini tidak jauh, iaitu pada jarak berjalan kaki sahaja dan tidak dipisahkan dengan bangunan lain. Fungsi dua terminal tersebut adalah seperti berikut:

Klang Sentral Terminal A
 • Terminal Bas Ekspres
 • Terminal Bas-bas Tempatan
Klang Sentral Terminal B
 • Terminal Bas Klang - Kuala Lumpur
 • Terminal Kereta Sewa
Terminal bas Klang Sentral

Anda boleh lihat gambar Terminal A dan Terminal B di Klang Sentral di bawah ini. Gambar terminal bas ini diambil beberapa hari selepas pelancaran Terminal Bas Klang Sentral. Pada waktu ini, mungkin rupanya agak berubah sedikit.

Klang Sentral

Klang Sentral Terminal A - Bas Ekspress & Bas Tempatan. Untuk Pertanyaan sila hubungi 017-6677568.

Klang Sentral

Klang Sentral Terminal B : Klang - Kuala Lumpur. Untuk Pertanyaan sila hubungi 017-6677568.

KEMUDAHAN DI TERMINAL BAS KLANG SENTRAL

 • Kedai-kedai pemiagaan
 • Medan selera
 • Kaunter-kaunter tiket bas ekpres.
 • Eskalator
 • Kaunter informasi
 • Keselamatan dengan pengawal dan pengunaan CCTV
 • Tempat menunggu berhawadingin (bas ekpres sahaja)
 • Surau

Kaunter Tiket Bas Ekpres Klang Sentral. Gambar kaunter tiket bas ini diambil beberapa hari selepas pelancaran Terminal Bas Klang Sentral. Pada waktu ini, mungkin rupanya agak berubah sedikit.

PELAN LANTAI TERMINAL BAS KLANG SENTRAL

Berikut adalah gambarajah pelan tingkat bawah Terminal Bas Klang Sentral. Klik untuk download paparan yang lebih besar.

Pelan Lantai Klang Sentral

PICK-UP POINT (tempat menunggu dan menurunkan penunggang)

Bagi pengguna di bandar Klang yang ingin ke Kuala Lumpur bolehlah menunggu bas dari Banting atau Pelabuhan Klang yang menuju ke Kuala Lumpur pick up point yang disediakan iaitu:-

 • Jalan Pasar (tapak lama hentian Kuala Selangor)
 • Jalan Pasar (berdekatan Hotel Goldcourse)
 • Lebuh Tapah (dekat Sekolah Pin Hwa)
 • Jalan Mantin

Manakala bagi mereka yang ingin ke Klang Selatan Pelabuhan Klang, Banting, Pandamaran, Taman Sentosa, Andalas, Kg. Delek dan sebagainya), bolehlah menunggu bas-bas tempatan dari Klang Sentral di pick up point yang disediakan di Jalan Baharu (tapak lama hentian bas).

PERTANYAAN & JAWAPAN

Mengapakah perpindahan terminal ini periu berlaku? Perpindahan perlu kerana.....

 • Penyediaan sebuah pembangunan rangkaian perkhidmatan awam yang lebih tersusun, sistcmatik, moden dan memenuhi keperluan semasa orang awam.

 • Meluaskan lagi kawasan pergerakan bas atau perkhidmatan awam dalam bandar Klang supaya mencapai lebih banyak kawasan pemiagaan serta komersial yang baru serta tidak tertumpu di satu hentian sahaja.

 • Mengurangkan kesesakan di bandar Klang yang menganggu serta menjejaskan perjalanan trafik terutama di waktu-waktu puncak.

 • Memberikan keselesaan kepada perjalanan tErutama pengguna pcrkhidmata awm dan juga orang awam yang ingin mengunjungi bandar Klang ini.

 • Penyuraian trafik yang lebih baik bagi mantaat para peniaga di Bandar Klang di mana ramai pengunjung mengelak memasuki pusat bandar.

Mengapa hentian bas dan kereta sewa dipindahkan ke Klang Sentral?

 • la bertujuan untuk menyediakan kemudahan dan persekitaran yang lebih selesa disamping mengurangkan kesesakan lalulintas di pusat Bandar Klang. Scmua perkhidmatan bas iaitu henti-henrj, bas ekspress dan juga kereta sewa akan berpindah ke Klang Sentral.   

Di manakah saya hendak menunggu bas di Pusat Bandar jika hentian bas Klang Utara dan bas ekpress sedia ada ditutup?

 • Majlis telah menyediakan lima lokasi tempat menunggu (pick-up point) seperti di dalam peta untuk kemudahan pcnumpang yang ingin ke Klang Sentral. Kuala Lumpur dan taman-taman perumahan.

Bagaimana saya hendak ke Pusat Bandar dari Kg. Delek, Taman Seri Andalas atau Taman Sentosa. Adakah saya perlu ke Klang Sentral?

 • Tidak perlu ke Klang Sentral. Anda boleh naik has dari tempat anda seperti biasa dan turun kc salah satu 'pick-up point' iaitu Pi, Pj, P4 dan Pj. Sebaliknya anda boleh tunggu di Pi untuk balik ke Kg. Delek, Taman Seri Andalas, Taman Sentosa atau ke taman-taman perumahan yang ada pcrkhidmatan bas.

Bagaimana saya hendak ke Kuala Lumpur dari Pusat Bandar?

 • Anda boleh Tunggu di Lokasi Pi, Pi, Pj atau ?4. Anda juga boleh menaiki bas dari hentian bas Mara, hentian bas Perlabuhan Klang atau Klang Sentral.

P1, P2, P3 dan P4 - sila download gambarajah pick-up point.

Klang Sentral Pickup Point
Pickup point adalah tempat menunggu dan menurunkan penumpang. Download sekarang!
 
Medan Selera Terminal Bas Klang Sentral
Kemudahan di Terminal Bas Klang Sentral
Terminal Bas Klang Sentral Tetap Beroperasi
Pertanyaan dan Jawapan mengenai Perkhidmatan Bas Klang Sentral
Konsesi Perjanjian  Terminal Bas Klang Sentral
Isu-isu sebelum pembukaan Klang Sentral
 
Links
Portal Kg Meru Klang
More Klang Sentral Bus Terminal Picture
Klang Sentral - Wikipedia
 
Permainan Matematik

Dapatkan permainan matematik untuk murid murid sekolah rendah!

MyRummy Game-Card

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 
 

MEDAN SELERA TERMINAL BAS KLANG SENTRAL

Ramai yang tidak menyedari kewujudan medan selera di Terminal Bas Klang Sentral. Ia berada di tingkat atas, berhampiran escalator (sebelah kiri) dan berdekatan dengan kaunter jualan tiket bas (di sebelah kanan escalator). Sehingga kini, belum ramai peniaga yang membuka gerai makan di medan selera ini. Jika anda baru pertama kali datang ke terminal bas ini, anda seolah-oleh macam tidak percaya, adakah benar tempat ini merupakan medan selera kerana ianya lengang dan hanya dua atau tiga orang sahaja yang makan di situ. Yang lain-lainnya adalah pekerja gerai makan, yang kelihatan resah menunggu pelanggan yang sangat kurang di situ.

 

Artikel Arkib: Sepinggan Nasi Sehari...

TIDAK CUKUP... Papan tanda Medan Selera Klang Sentral dikatakan terlalu kecil dan di­tempatkan di kawasan tidak strategik menyebabkan pengunjung tidak sedar kewujudannya.

Oleh SITI AIRUNNISA ALAUI - kota@utusan.com.my

KLANG 29 Jan. - "Kalau sehari hanya sepinggan nasi ayam dan dua mangkuk laksa sahaja dapat dijual, macam mana nak bayar sewa RM2,100 sebulan." Itulah antara luahan penia­ga di Medan Selera Terminal A Klang Sentral berikutan sam­butan dingin orang ramai terhadap medan selera itu. Walaupun Terminal Bas Klang Sentral telah sebulan beroperasi, masalah kekurangan pelanggan masih menjadi an­tara isu utama di situ dan peniaga kini semakin bimbang tentang nasib mereka. Masalah itu semakin meruncing apabila pihak pengurusan terminal Klang Sentral itu tidak me­ngambil kira masalah tersebut, sebaliknya mewajibkan peniaga membayar sewa sebanyak RM70 sehari baru-baru Ini.

Sebelum ini, Utusan Malaysia pernah melaporkan keluhan peniaga di Terminal B , Klang Sentral yang turut menghadapi ma­salah yang sama apabila tiada pelanggan yang mengunjungi gerai mereka akibat kekurangan penumpang yang menaiki bas di perhentian bas itu. Selain itu, peniaga terbabit turut men­dakwa hanya Terminal A sahaja menjadi tumpuan penumpang memandangkan ter­minal tersebut menempatkan perkhidmatan bas ekspres selain bas berhenti-henti turut mengambil penumpang di terminal berkenaan. Bagaimanapun, sangkaan peniaga di Ter­minal B ternyata meleset apabila peniaga di Terminal A turut mengalami masalah yang sama apabila perniagaan mereka juga umpama hidup segan mati tak mahu. Tinjauan Utusan Malaysia ke lokasi ter­babit mendapati medan selera berkenaan memang tidak mendapat sambutan daripada pengunjung.

Papan tanda sedia ada nampaknya gagal menarik perhatian umum mengenai kewujudan Medan Selera Klang Sentral

Walaupun medan selera Klang Sentral disediakan dengan kerusi dan meja yang selesa serta menyajikan pelbagal pilihan menu makanan, namun ia sepi dan sunyi daripada kunjungan pelanggan. Terdapat 13 buah gerai yang disewakan kepada peniaga namun hanya enam buah gerai sahaja yang beroperasi manakala selebihnya tidak be­roperasi kerana penyewanya tidak mahu menanggung kerugian besar.

Keadaan tersebut menambahkan lagi kesukaran peniaga yang beroperasi untuk me-narik lebih ramai pengun­jung ke medan selera Klang Sentral ini. Ini adalah kerana pengunjung mendakwa tidak banyak pi­lihan makanan di medan se­lera tersebut. Tidak cukup itu sahaja, lo­kasi medan selera Klang Sentral yang berada di tingkat satu bangunan terminal itu menyebabkan banyak penumpang tidak mengetahui kewujudannya. Lebih memburukkan keadaan terdapat beberapa gerai makan yang turut ditempatkan di tingkat bawah dan berdekatan dengan pintu masuk menyebabkan penumpang lebih tertumpu di gerai-gerai berkenaan.

Selain itu, kebanyakan kemudahan awam seperti tandas, kios dan surau juga terletak di tingkat bawah menyebabkan pengunjung lebih tertumpu di tingkat ba­wah sahaja. Peniaga mendakwa, pihak pengurusan perlu prihatin terhadap masalah peniaga berkenaan memandangkan mereka sering menanggung kerugian sejak gerai mereka beroperasi sebulan lalu. Dakwa mereka lagi, sejak menjalankan perniagaan di medan selera Klang Sentral ini, pendapatan mereka hanya antara RM30 hingga RM50 sahaja sehari berbanding dengan peniaga-peniaga di tingkat bawah yang mencecah RM300 sehari.

Seorang peniaga, Fatimah Saleh, 40, memberitahu, sekiranya keadaan berke­naan berlarutan, pastinya peniaga di situ akan rnengalami kerugian lebih besar. Katanya, sebahagian peniaga pula memilih untuk tidak beroperasi sehingga semua perkhidmatan bas berpindah ke per­hentian bas berkenaan. Jelasnya, pihak pengurusan medan selera Klang Sentral perlu mencari alternatif agar medan selera tersebut mendapat sambutan orang ramai. "Mengikut perjanjian, peniaga perlu mem­bayar sewa bermula 27 Januari lalu sebanyak RM2,100 sebulan, namun, kesemua peniaga tidak dapat menjelaskan sewa berkenaan memandangkan mereka hanya memperoleh tidak sampai RM50 sehari.

"Kami bukan ingin menuding jari ke­pada pihak pengurusan, cuma kami berharap pihak pengurusan dapat mencari alternatif untuk memajukan medan selera Klang Sentral ini sebelum peniaga-peniaga mengalami kerugian dan mengambil keputusan untuk menutup gerai mereka," jelasnya. Fatimah menambah, kebanyakan penia­ga be rasa tertekan apabila perniagaan me­reka tidak mendapat sambutan kerana me­reka telah menghabiskan banyak modal untuk mengubah suai gerai dan bahan jualan harian. Jelasnya, sebelum ini, pihak pengurusan mendakwa hanya medan selera sahaja yang akan dibenarkan menjual makanan namun setelah hampir sebulan stesen bas berkenaan beroperasi, terdapat beberapa buah gerai makan yang dibuka di tingkat bawah terminal bas ini.

Ujarnya, keadaan tersebut menyebabkan peniaga berasa tertipu dan berharap pihak pengurusan dapat bertanggungjawab ke atas perkara berkenaan "Kami tidak dimaklumkan tentang kewujudan gerai makan di tingkat bawah namun setelah gerai kami beroperasi, barulah kami menyedari kewujudan gerai tersebut yang turut menjadi punca mengapa perniagaan kami kurang mendapat sambutan. "Seharusnya pihak pengurusan mengadakan perbincangan dengan semua peniaga di terminal bas klang sentral bagi menyelesaikan masalah tersebut dan bukannya hanya menyelesaikannya secara perseorangan.

"Pihak pengurusan juga perlu turun padang agar mereka dapat meninjau keadaan pemiagaan kami sebelum mengarahkan kami membayar sewa gerai tersebut," jelasnya,

Seorang lagi peniaga yang ditemui, Mohammad Fahrozi Alias, 51, mengakui bahawa dia hampir putus asa untuk meneruskan perniagaan di terminal bas Klang Sentral kerana terpaksa menanggung kerugian setiap hari. Jelasnya, sekiranya pihak pengurusan ti­dak dapat membantu peniaga, tidak mustahil peniaga akan kerugian dan tidak mampu untuk menjelaskan sewa gerai.

TERMINAL BAS KLANG SENTRAL TETAP BEROPERASI

Operasi terminal bas Klang Sentral akan diteruskan hasil persetujuan bersama semua pihak yang terbabit seperti yang diputuskan dalam satu pertemuan hari ini. Dato Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata operasi itu termasuklah yang melibatkan perkhidmatan bas ekspres dan henti-henti dari bandar ke bandar. Tetapi isu yang terpenting yang kita kenalpasti ialah isu bas tempatan di mana terdapat lima operator bas. Mereka bersetuju untuk duduk (berbincang) bersama-sama Majlis Perbandaran Klang (MPK) bagi mencari jalan bagaimana operasi perjalanan bas domestik yang terbaik dapat dijalankan termasuk operasi di stesen bas lama” katanya dalam sidang media tengah hari ini selepas mengadakan pertemuan dengan wakil operator teksi, bas serta kumpulan peniaga kecil yang sebelum ini menjalankan operasi di stesen bas lama di bandar Klang. Abdul Khalid berkata stesen bas sebelum ini tetap beroperasi sebagai tempat mengambil dan menurunkan penumpang di kawasan bandar itu. Perjumpaan yang berlangsung pagi tadi itu turut dihadiri Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sungai Pinang, Teng

Chang Khim dan Ahli Parlimen Klang, Charles Santiago. Ahli Parlimen Kapar, S.Manikavasagam yang sebelum ini menyuarakan bantahan pemindahan stesen bas lama ke terminal baru itu tidak dapat hadir kerana berada di luar negara. Abdul Khalid berkata mesyuarat itu turut mendengar rintihan daripada peniaga yang sebelum ini beroperasi di stesen bas lama berkenaan. MPK bersetuju untuk berjumpa dengan mereka bagi mencari jalan bagaimana memperbaiki lagi hasil

pendapatan mereka yang kekurangan pelanggan. Kita cadangkan supaya MPK mengurangkan sewa premis mereka kepada peniaga ini sehingga operasi mereka bertambah baik,katanya memberitahu isu-isu yang dibangkitkan semua pihak sebelum ini sudah dibincangkan secara terbuka dalam mesyuarat itu. Dalam pada itu, Abdul Khalid berkata butiran perjanjian konsesi pembinaan terminal yang dimeterai pada 2006 itu akan dipamerkan di MPK kepada orang ramai. Kita juga membenarkan Ahli Parlimen dan Adun untuk mendapatkan salinan (perjanjian) tersebut, ujarnya. Tambahnya, beliau, ahli-ahli majlis mesyuarat kerajaan negeri dan ahli-ahli majlis MPK akan memantau isu berkenaan. Beliau berharap isu-isu mengenai perjalanan operasi bas domestik itu dapat diselesaikan sebelum akhir Februari depan. Katanya, ini kerana operasi di terminal yang dibuka pada 27 Disember lalu itu seharusnya dapat memberi manfaat dan keselesaan kepada orang ramai yang menggunakan pengangkutan awam. Kita turut diberi jaminan oleh operator teksi, bas dan peniaga yang mereka akan bekerjasama dalam memastikan semuanya memperoleh manfaat (hasil daripada pemindahan ini), katanya. NOOR ALLIA KASSIM.

Concession Agreement for Klang Sentral Bus Terminal

Selangor Mentri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim said this was decided during the open discussion with stakeholders of the terminal yesterday.He said it was also decided that the terminal would continue to operate while the previous one located 6km away would be turned into a passenger pick-up point.

He said a public hearing would be held to discuss the terminal’s operational issues and to update the people.The relocation of the terminal on Dec 27, as part of efforts to ease congestion in Klang town, had been criticised by traders and transport operators.

It also resulted in Klang MP Charles Santiago and Kapar MP S. Manikavasagam having a war of words with State Assembly Speaker Teng Chang Khim, who is also Sungai Pinang state assemblyman.

Khalid said the council would help affected trader by reducing stall rentals at the old terminal.He said executive councillors would monitor the operations at the new and old terminals. The council has been given until February to resolve outstanding issues.

On the allegation by Manikavasagam, who is in India now, that the discussion was held without his presence, Khalid said: “We have everybody else here. He is only a part of it.” he said.

Teng said he was satisfied with the open discussion while Santiago said making the concession agreement public meant that accountability and transparency were ensured and the right to information upheld.

Asked if the spat between him and Teng was over, he said the issue had turned personal and he would lodge a complaint against Teng at the DAP disciplinary committee soon.

Shift to New Klang Terminal to Go Ahead

The Klang Municipal Council (MPK) has decided to go ahead with the Dec 1 deadline for all bus companies to move to the new bus terminal at Klang Sentral in Jalan Meru despite objections from the public and several municipal councillors.

The impending shift from the current bus station in the heart of Klang town to the new terminal was hotly debated for almost an hour as councillors expressed concern that the relocation would cause hardship to public transport users.

Councillor Wong Siah Ping said the shift would cause a lot of confusion as most of the residents were still not aware of the move and the new bus routes.

She said even the council itself could not provide the exact routes for all 21 companies operating in the municipality since only three bus companies had submitted their new routes.

According to Wong, the planned bus stops at five locations in the town did not have proper shelter and would cause serious problems if it rained during the morning rush hour.

“The bus schedules have not been properly publicised and I am afraid that all this is going to cause havoc on the first day of implementation,” she said.

“Many people could end up turning up very late for work as a result of the confusion,” she said.

According to councillor L. Segaran, it takes about two hours for residents from areas like Taman Sentosa to get to the new terminal and 45 minutes from Klang town.

He said there were many people travelling from Klang to Kuala Lumpur to go to work and to college and most would be delayed due to the need to travel a long distance to the terminal.

Segaran said the council should put off the shift to the new terminal until all these issues were resolved as there was no need to hurry the shift at a huge cost to the people.

Council president Mislan Tugiu, however, said the matter had been thoroughly discussed at the sub-committee level which also included representatives from the police, Road Transport Department and the Commercial Vehicles Licensing Unit.

He said all the parties had agreed that the shift was the only way to solve the increasing traffic congestion in the town centre and people would get used to the changes after the initial teething problems.

He said the shift had already been put off three times before this and postponing it again would seem to indicate that the board did not trust the decision by councillors in sub-committee.

“We can overcome the problem with the public by sending council staff, including enforcement officers to hand out pamphlets on the shift as well as the location of the five pick-up points around Klang town,” he said.

Klang Sentral stays, old bus station to be pick-up point

Speaking to reporters after meeting with stakeholders and relevant parties affected by the moving of the North Klang bus station to the central bus station in Meru, Abdul Khalid said the question of ceasing operations at the new bus terminal does not arise as the agreement had been signed.

"What we discussed at the meeting was purely on how we can improve the bus and transport operations so the public can enjoy smoother and more efficient intercity transport services," he said.

Abdul Khalid said the Klang Municipal Council (MPK) will iron out the plans and details with the five bus operators servicing the town so that the public can enjoy more efficient intercity bus services through well coordinated pick-up points.

He also said the concession agreement between the concessionaire NPO Development Sdn Bhd and MPK will be made available for public scrutiny at the MPK legal department while copies of the concession agreement will be made available to parliamentarians and state assemblymen."I will monitor the situation and hope to resolve all the problems by the end of February," Abdul Khalid said.

He said the MPK has been given the task of coordinating and implementing the changes."We are of course solving a previous problem, not a current problem but I don’t want to use this as an excuse. Now it is more important for us to solve the congestion problem in Klang and look for the best methods to provide better services for the public," he said.

He denied that today's meeting was deliberately planned to exclude Kapar MP S. Manikavasagam as the latter had alleged. The MP, who is now in India to attend an Indian diaspora meeting, was at the centre of the bus terminal issue and had quit as Selangor PKR vice-chairman out of frustration with what he had claimed was lack of support from his party officials.

"The exco met on Wednesday and decided that it was best to resolve the issue and come up with immediate solutions," Abdul Khalid said.Sungai Pinang assemblyman Teng Chang Khim, when met after the meeting, said he was happy with the outcome and was satisfied with the discussions.

He said there are some technical details on the pick-up points at the old site that need to be ironed out.Meanwhile, his party colleague and Klang MP Charles Santiago, with whom Teng has been at logger heads over the past weeks, said he was also happy that the concession agreement would be open to the public. He said the dispute between him and Teng would be resolved at the party (DAP) level.

Why not free shuttle service for Klang Sentral?

As an advocate for mass-transit, I have been very disappointed by the latest issue in public transport, namely the closure of the urban Klang North Bus, Taxi and Express bus terminal and the relocation of public transport services to the new Klang Sentral terminal on Jalan Meru.

The Klang Municipal Council and the state government seem to have ignored long-standing public comments and complaints related to the new terminal from the awarding of the concession, to the location and design of the terminal to the poor information given to public transport users and operators.

They seem determined to proceed without paying any heed to the concerns of the people. The relocation has now swelled into a giant political issue and politicians and NGOs are taking sides.

Although I have given feedback on the Klang Sentral project, through my work with the group Transit, I do not wish to get involved in political issues.

My only goal is to improve public transport services and for that reason, Transit has developed a comprehensive plan for the Klang area which we are trying to share with the state government and the people.

Unfortunately, it is hard to separate politics from public transport. It seems it is even harder to get the government to, at least, pay heed to the concerns of the people and make an effort to resolve these concerns.

I myself was surprised to be told by one wakil rakyat (who is at the centre of this controversy) that public consultation and feedback were not necessary for this public transport project.

That this kind of attitude should prevail is a great disappointment and it shows how much more needs to be accomplished in our society.

There can be solutions if everyone would take the time to work together and consider the views of all stakeholders. For example, the Klang Sentral concessionaire could have thoughtfully introduced a free shuttle bus service to help passengers who now have to go to the new terminal.

This would supplement the local RapidKL bus service and help the bus operators and the commuters as well.

But ad hoc solutions are not an excuse for poor planning. Ultimately we must accept that public transport services should not be relocated from urban areas.

Instead, we should be making more effort to make urban public transport more convenient, friendly, and reliable. The only solution to traffic congestion in Klang will be a public transport solution.

 

The Klang Sentral Terminal Issue: It is either Wrong or Not Right

What is the difference anyway?

Kapar Member of Parliament (MP), S. Manikavasagam, created a lot of headlines in the newspaper for the last few days of 2008. Among the issues he claimed to be fighting for and threatened to quit Parti Keadilan Rakyat (PKR) over them, ranges from the Klang bus station - New Straits Times reported on 29th December 2008 as being the key issue, Indian community being marginalised and the latest, the lack of fund allocation for him as an MP which he told Sunday Star that it is his main problem.

Nevertheless, we shall only talk about the Klang bus station issue here. Others probably at a later time…

Klang Sentral Terminal is the new transport terminal for Klang that houses both the bus and taxi terminals. It began operations on the 27th December 2008 after being postponed twice but this round despite objections and complaints. The project started in January 2007 when the state of Selangor was ruled by the previous government of Barisan Nasional (BN). The Klang Sentral project is actually part of a development project which comprises of housing and shopping projects in Jalan Meru. A quick check in Wikipedia revealed the whole development project shall cost RM300 million while the terminal itself cost RM12 million. The Star reported that the terminal cost RM39 million.

The main objection for the relocation of the bus station to Klang Sentral is basically the location - Jalan Meru, which is 9km away from the old bus station and said to be too far away from the town centre and inconvenient.

The present government of Pakatan Rakyat (PR) is obviously in a dilemma over the shifting issue. It was a problem not created by them but rather inherited from the previous government. However, it will be wrong for them to stay at the old Klang bus terminal and also not right when they shift to the new Klang Sentral Terminal.

If they stay at the old Klang bus terminal:

 • Klang Sentral Terminal will join the white elephant list of projects like many other bus terminal in other parts of the country.
 • The government of Selangor would have wasted the public fund as Klang Municipal Council (MPK) will need to pay the developer, NPO Development Sdn Bhd, a compensation of RM13 million (source: Wikipedia)
 • Congestion in the town centre will continue and complaints about it will definitely continue.
 • Other development in Klang Sentral area might not kick off as the crowd is not there.

When they shift to the new Klang Sentral:

 • Commuters would incur additional travelling cost and time going to the terminal which is further.
 • Additional burden to the already congested Jalan Meru.

However, let us not forget that Klang Sentral is a bigger development than just a transport terminal but also comprises of housing and shopping projects. Having said that, the prospect of improving that area with better road to ease congestions and shorten the travelling time to the town centre is brighter.

 

Klang folk upset that bus terminal is being relocated after all

THE relocation of the North Klang bus terminal from Jalan Pos Baru to Jalan Meru on Dec 27 last year has resulted in the phasing out of the royal town’s landmark that has been around for almost 40 years.There has been a lot of protest over the relocation to the RM12mil Klang Sentral bus station, which is 9km from the town centre.

Contentious issue: The new Klang Sentral bus terminal at Meru. The main grouse is that commuters have to pay higher fares for the bus and taxi rides.

For example, the fare to Kuala Selangor from the old terminal was RM4 while the fare from Klang Sentral is RM5.30.

Many Klang folk had envisaged that the terminal would have gone in May, 2003, after a fire razed the three-storey complex which also housed the Great Wall shopping centre.The buses used the ground floor while the shopping complex occupied the top two floors of the building located between Jalan Pos Baru and Jalan Batu Tiga Lama.

The fact that the complex was declared unsafe after the incident and the Klang Municipal Council’s subsequent decision to demolish the building gave weight to speculation that the bus terminal would be relocated to the then proposed site of Klang Sentral.The council announced in Dec 2004 that a bus terminal would be built at the proposed Klang Sentral project site in Jalan Meru.

As I was based in The Star’s Klang bureau then, I also experienced the ordeal that thousands of commuters went through with makeshift bus stations in Klang town.I followed developments in regard to the bus terminal very closely and even covered the announcement by then council president Datuk Mohd Sharif Yusof that the move to Klang Sentral would be final.

At that time, there was talk that a new multi-storey shopping complex would be built at the former site.The issue was put to rest when Sharif’s successor Abdul Bakir Zin announced in June 2006 that the bus terminal would remain at the former site.

However, despite announcing that a modern bus complex would be built soon after taking over from Sharif, Abdul Bakir was instrumental in creating a bus terminal with an open concept complete with green landscaping.

The reopening of the RM700,000 bus terminal in Jalan Pos Baru in Sept 2006 gave new hope to the people, especially the thousands of commuters and bus operators, that the terminal would remain at the site.

In restrospect, however, it looked as though the council had decided to relocate the terminal, especially when it scaled down the rebuilding of the terminal from a modern complex to one with just shades.

Perhaps the council wanted to buy time until the Klang Sentral terminal was ready.But surely, Klang folk would have expected the new state government to listen to stakeholders such as commuters, bus operators, non-governmental organisations and elected representatives before proceeding with the relocation.

The million-dollar question that remains in the minds of Klangites is:What will happen to the former site which was the town’s centre? Will it be replaced by a muti-storey shopping complex or is a hotel in the pipeline?

Klang Sentral Development

Introduction
A BOT (Build-Operate-Transfer) project that kicked started two (2) years plus ago and situated as one of the new Klang town ship.  Launched as a commercial hub with new bus, express and taxi station of Klang.  It surrounded by Bandar Setio ECO Park Shah Alam, Bandar Setia Alam by SP Setia Group, Aman Perdana by Mah Sing Property Group and land bank areas that own by Sime Group.

Location
This is a new location, just in front of Jalan Meru and a few major express ways that recently developed by property developers and the Klang’s authority.  The concept is to create a new town ship that added to the master development plan of Klang.  As the existing Klang town ship has reached a mature level.

Soaring property prices around KL and PJ areas also create a new segment of potential home buyers in this area.  Neighboring with SP Setia award winning Setia ECO Park project, Aman Perdana project, new Tesco and Giant to be side by side with Klang Sentral Station, this will have a big impact on the commercial value of its shop offices.

It is also surrounded by land bank from Sime group, waiting for their master plan to be kicked off.  Lastly, it is a bus, express and taxi complex of Klang that are not many even in the entire Klang Valley if exclude Puduraya and Sentral KL.  It will create a tremendous flow of population around the area with multiple different income group level.  In term of location, it is like a time bomb just waiting to be exploded.

Developer
Titijaya group is a Klang based property company. In term of its past, recent completed and future projects, we would categorized them as an upcoming major developer and they are able to deliver. They have many listed on-going projects and future projects like Klang Sentral Station, Tiara Square USJ12 Subang, Harbour Point Klang, First Subang, Mutiara Point Klang, Tiaraville Subang, Subang Park Homes, Taman Bukit Cheras and etc. With its record, especially in Klang area, it can be as good as our national top property developers given their strengths and it niche play in Klang.

Special
Again, it is a bus, taxi, express station, it has retail shopping development in its new Sentral Walk project, with a sizable total of shop offices, with Giant retail store to be built within the next 18 months, Macdonald drive through, Petrol stations, opposite less then 5 minutes drive to Tesco building in progress. The specialty of this project is tremendous amount of population flow. That is it!

Against
Well, we try to look into different angles of this project, surrounding areas, infrastructure. We may suggest that the draw back is there are factories near the station. Though may not be a big impact but will have certain amount of tracks crossing the areas with noise and dust pollution.

Conclusion
In summary, Klang Sentral Station is a project that may bring handsome returns in the coming 3 to 5 years. Give a low entry cost of investment and many investors are in a wait and see attitude. This project we expect between 50 - 100% capital growth return and potential of 8-10% rental yield return. It will be a hidden jewel in town and we recommend a buy on this property and hold for at least three (3) years.

Klang Sentral: High Rental but Great for Business

KLANG: Bus companies and commuters may not be too happy with the relocation of the bus terminal to Klang Sentral but traders have given it a vote of confidence.

More than 90 per cent of the shoplots and kiosks at the new terminal have been snapped up despite the "high" rental.

Trader Shamsul Kamar Abd Razak said even though the rent was high and the terminal had been operating for only two days, business was encouraging.

"The rent is at RM3,000 for a convenience store and about RM2,000 for a kiosk but I'm in this for the long term and I'm confident business will pick up."

The new terminal is air-conditioned and has a food court, surau and closed- circuit TV system, among others.
 

However, some commuters were not happy with the move. They said the new terminal was far from the town centre and government offices.

Lim Boon Kig, 58, who was heading to Banting said it took him 90 minutes to reach Klang Sentral from his home in Sekinchan, instead of just 45 minutes previously.

"At the old terminal, there would be several buses to Banting. I could just hop on one without waiting.

"Here, not only is it further, I have been waiting for 30 minutes and there is not a single bus to Banting yet."

 

PREVIOUS ISSUES

Relocation of Klang bus terminal part of revamp plans

The relocation of the North Klang Bus Terminal to Jalan Meru, seven kilometres from the city centre, is a necessary step to regulate traffic in the often congested town.

MCPX

Klang Municipal Council (MPK) information officer Norfiza Mahfiz said this today in answer to the recent outcry by business operators and consumer groups who claimed that they have lost more than half of their daily income due to the relocation.“We can’t stay on there for long. It is a bus stop not terminal,” said Norfiza when contacted by Malaysiakini today.According to her, it was a “phase by phase” plan to revamp Klang by 2010 by lessening traffic congestion and reducing vandalism and recurring flash floods in the town.

The installation of the new terminal came after the old bus terminal was destroyed in a fire in 2004, which then resulted in areas surrounding the bus stop being severely congested by indiscriminately parked buses.

On Dec 27 last year, the MPK had officiated the relocation to Klang Sentral, the new terminal on Jalan Meru which was a build-operate-transfer (BOT) project funded by private developer NPO Development Sdn Bhd.

However, those who have been making a living out of the old terminal have been resisting the move, saying the shift would not just result in a loss of income for them but also be a burden to all those who have become accustomed to the old bus station.

“This measure was taken to lessen the traffic in the city centre as well as to provide a wider network which would encompass the whole of Klang,” said a statement which was published on the MPK website.On the other hand, Norfiza, said only express buses have been permanently moved to Klang Sentral. Other buses are only to use the terminal as a lay-by and the old bus terminal will now be used as a stop.

“Buses going to Kuala Lumpur are still operating from the old terminal and local buses pass by the old bus stop. People travelling outstation, for instance, to Kuantan or Muar, are the ones who would have to travel to Klang Sentral,” she said.

“Passengers can take the buses from the five pick-up points which have been made ready by the MPK around the city,” said Norfiza.“If the buses and taxis follow the regulations set by the MPK, everything will move smoothly.

“Plus it is a matter of getting used to it. We do it all the time when we have to use public transportation. If you don’t know where you should take the bus that takes you Kuala Lumpur, all you have to do is ask around,” she stated.

Moreover, she added that the “move is still at an initial stage therefore, as time goes by people will become used to it and businesses will be looming once more”.

Norfiza also addressed the concerns of consumers who had expressed reservations regarding underground liquid petroleum gas pipes (LPG) close to the new terminal, saying that the site has been verified with the relevant authorities and its safety is guaranteed. “We want to look forward now, we have to stop looking backwards,” she stressed.

Passengers Abandon Station

Nevertheless, business operators stand by their resistance, alleging that many regular passengers have abandoned the station, with some switching to the bus terminal at Section 16, Shah Alam, instead.

Restaurant owner C Krishnan stated that businesses have also plunged by a staggering 70 percent, and the station now operates as a mere pick-up point.

“Klang Sentral bus station is now like a ghost town,” exclaimed Krishnan, whose restaurant is close to the old bus terminal.

“We are not against the opening of the new bus station at Jalan Meru, but why should the old station be closed down? It has been a vital source of livelihood for numerous people, not to mention an focal point for public transportation.”

The situation at the new bus station is not any better either, said Krishnan.

“Due to the lack of parking spaces, some bus operators park their buses by the roads instead, causing massive traffic jams and heightening the risk of road accidents. In addition, they face rental rates ten times higher than those at the old station,” he said.

Bus operators and traders at the Klang Sentral station have also been touched by Kapar parliamentarian S Manivasagam’s efforts to personally talk to the traders and operators regarding the situation.

The MP has been the central figure in a long feud over the issue and resigned as Selangor PKR deputy liaison chairperson on Dec 31, citing disappointment over the failure of Selangor Pakatan Rakyat leaders to meet the needs of the people.

“We felt that he was the only one who understood how we were affected by the relocation of the bus station,” said Krishnan.

“He was the only one who lent his hand to us, and we are deeply thankful for that. The other politicians, like Teng Chang Khim (Selangor state assembly speaker and Sungai Pinang assemblyperson), have been pro-developer since the beginning.

“Manikavasagam and Charles Santiago (Klang MP) had never been invited to a single meeting regarding the development of the new station, so we do not blame them for not being able to take greater action in protesting the relocation”, added Krishnan.

Saharuddin Mat Nor, who heads a taxi association, lamented that operators of hired taxis have been unable to compete against operators of metered taxis at the new station.

According to Saharuddin, operators of metered taxis have been dominating one of the main terminals and charging rates similar to those of hired taxis.

He also expressed hope that the Klang Municipal Council would monitor the new station to ensure that all taxi operators have an equal advantage in soliciting customers.

The action committee against the relocation had sent a memorandum to the MPK with suggestions to make the new station at Jalan Meru a regional bus station instead.

The committee also said that they would consider taking legal action against the council if it fails to alleviate the situation.

 

Open Discussion On Klang Sentral Bus Terminal

SHAH ALAM: Selangor will host an open discussion involving parties with complaints and issues surrounding the Klang Central bus station during the Selangor Economic Council (MTES) meeting tomorrow. Speaking to reporters after the state executive council meeting yesterday, Mentri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim observed that there is much confusion over the issue because the parties involved, including the state assemblymen and MP for the area, have failed to understand the history and workings behind the building of the bus terminal. “I will make the 30-year concession agreement available to the parties at this meeting so they can see things as they are for themselves, take part in the discussions and vent their frustrations and grouses,” he said.

Those who will be involved in the discussion include traders, transport operators, the MP and state assemblymen in the area, members of a special shifting committee in the Klang Municipal Council (MPK), the terminal developer, NPO Development Sdn Bhd, and the operator, Nadi Corp Sdn Bhd, which was appointed by the developer. Abdul Khalid said: “The state had asked the MPK to resolve the issues surrounding the bus terminal. However, the grouses and complaints  have continued to come in. Thus, we have decided to hold this open discussion for the parties affected.” Over the last few weeks, a row had erupted among Sungai Pinang assemblyman Teng Chang Khim, Kapar assemblyman S. Manikavasagam and Klang MP Charles Santiago, with accusations hurled and apologies sought from each other.

Asked if this was a sign of a crack in the Pakatan Rakyat (PR) coalition in the state, Abdul Khalid said: “These people come from a reformist group,which has its own idealism, and they will fi ght tooth and nail to uphold what they think is best for the people, and they will continue to fi ght. “In my years of experience in management, it is quite common to have one party stepping on another but, in the end, the issue is not that, the issue is how to make things work. “Can you imagine partners in the Barisan Nasional kissing each other all the time?”

On the issue of the 17 Kemas kindergarten buildings given notice to hand over their keys to the local authorities, Abdul Khalid said: “The buildings belong to the state. We are the owners and as the owners, we have asked the local authorities to maintain the buildings and allow them to be used for welfare and social purposes by the public and not just by one party. “Can you imagine we, as the owners, not holding the keys to our own property?” “We have asked the local authorities to manage these building as they are non-political and can let out the buildings to be used for social gatherings and events, even by Umno if they want to, as long as they return the key so that others can use the facility.” Previously, only Umno could use the facilities and the public had problems gaining access to them although they were paid for by taxpayer’s money, he said. He said the locks would be changed

Meeting on Klang bus terminal on 9 Jan

SHAH ALAM, 9 Jan 2009: The Selangor government will hold an open discussion with everyone involved in the issue on the relocation of the public transport terminal from the Klang town to the Klang Sentral Bus Terminal in Meru which has drawn much criticism from various parties.

Selangor Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim said among those who would attend the meeting on 9 Jan were representatives of traders and public transport operators, and the member of parliament and state assemblyperson of the constituency concerned.

Also expected to attend are members of the relocation special committee of the Klang Municipal Council (MPK), Klang Sentral Bus Terminal operators, NPO Development Sdn Bhd and Nadi Corp Sdn Bhd, the operator appointed by the developers.

"Earlier, the state government had ordered the MPK to resolve the problems that cropped up, however, there is still much dissatisfaction. Thus, the state government decided to hold the open discussion among everyone involved on Friday.

"The idea of the bus station is to ease the congestion but the construction of the new bus terminal has affected many people. That's why we want to know how serious it is, as well as to improve the situation and resolve the main problem, that is, the traffic congestion in Klang," he said at a media conference after the State Executive Council (Exco) meeting, here this afternoon.

Asked whether the solution would include the termination of operations at the Klang Sentral Bus Terminal, Abdul Khalid said: "We cannot terminate the operation as there are requests from both parties, request for the old bus station and for the new bus terminal. That's why we have to listen to both parties." — Bernama

Klang Sentral: Terminal change irks many

KLANG: Klang Sentral is a spanking new RM300 million terminal. It should be the pride of Klang but it has so divided this royal town that it has even shaken up the state government.

After almost two months of objections, most of the stage and express bus companies and taxi operators from the Klang Utara Bus Terminal in Jalan Pos Baharu and the Lorong Kepayang Terminal have moved their operations to the newly-completed Klang Sentral Terminal in Jalan Meru, but the furore has not died down.

A few bus companies continue to operate at the old terminals, prompting Klang Municipal Council president Mislan Tugiu to warn of stern action.

Kapar member of parliament S. Manikavasagam has threatened to quit Parti Keadilan Rakyat with the terminal being a key issue. Klang member of parliament Charles Santiago, Selangor State Assembly Speaker Teng Chang Khim and even Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim have been dragged into the controversy.

With the buses and taxis gone, the 250 traders at the Klang Utara Bus Terminal claim they are now staring at bankruptcy.
 

Trader C. Krishnan said: "We will lose 80 per cent of our income and most of us will go bankrupt within three years."

The local council decided to shift operations as the new terminal, located 10km from the town centre, would ease traffic congestion. The New Straits Times found operations at Klang Sentral were running smoothly.

One of the bus companies operating at the old terminal, Wawasan Sutera Travel & Tour, urged the council to open a lane for buses to pick up and drop off passengers.

Its operations manager, M. Logesvaran, said bus firms should be given more time to move to Klang Sentral to avoid huge losses.

"The rental at the new terminal is 10 times more than what we are paying now. My company will also lose a lot of time travelling as it will take us almost 40 minutes to reach Klang Sentral."

A bus operator said companies were being charged RM900 rental per month for a counter at the new terminal, compared with just RM150 at the old terminal. Buses are charged RM10 per entry, from RM2 previously.

Relocation of Klang Utara bus terminal delayed

THE relocation of the Klang Utara bus terminal, which was scheduled for Dec 1, has been delayed to Dec 13.

Klang municipal councillor Razali Hassan said the new Klang Sentral terminal in Meru could not operate yet due to some construction issues at the terminal.

He said during a check at the new terminal recently with few other councillors and department heads of the Klang Municipal Council (MPK), they discovered that the developer had failed to adhere to some specifications.

”Infrastructure in the building such as signboards, cabling and wiring are not completed yet.”We have given the developer two weeks to do so and the relocation is rescheduled to Dec 13,” he said.

In a statement by the MPK, the council apologised to the public for the inconvenience caused by the delay.There will be several points in Klang town to pick and drop off passengers after the Klang Utara bus terminal shifts to Meru.

The council said all the relocation would continue despite protest from certain parties.The state government anno-unced earlier that the operation of the Klang Utara bus station would be relocated to the new terminal in Jalan Meru as part of township’s development plan and efforts to ease traffic congestion in the town.

All bus and taxi operators would be operating from the new RM300mil terminal, about 6km from the current site.The Klang Utara terminal and the express bus and taxi terminals in Lorong Kepayang will cease operation.

Simmering tension remain among Pakatan leaders over Klang Sentral

SHAH ALAM, Jan 9- An open discussion on the Klang Sentral bus terminal was concluded with applause from all sides, today, but simmering tension remain between state Pakatan Rakyat (PR) leaders.

The issue had sparked a very public spat involving Kapar Mp S.Manikavasagam, Klang MP Charles Santiago, Sungai Pinang Assemblyman Teng Chang Khim and the state leadership.

In order to ease tensions, the state had invited all parties, affected by the bus terminal relocation from Jalan Pos Baru, in the middle of Klang to the outskirt, in Jalan Meru, to express their grouses at the State Economic Council (MTES) meeting.

Manikavasagam, who is currently attending the Indian diaspora meeting in Chennai, India, had alleged the meeting was held deliberately in his absence.

However Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim denied this and added the decision to hold the meeting was made collectively at the state executive council meeting, last Wednesday.

He said Manikavasagam, was just one of many people involved in the issue.

"What's more important is that those directly affected; such as traders, consumers, bus and taxi operators, had to have a chance to air their views.

Santiago said Manikavasagam was wrong in his assertions that the meeting was timed to exclude him.

"There's no doubt that Manikavasagam has done a lot to highlight the issue but the meeting was too important to wait for everyone to attend."

He describe the meeting as a win-win situation for all involved because the Klang Municipal Council

(MPK) will now have a public consultation on the  matter while the concession agreement had been made public.

Santiago said a decision was also made for all stake holders, to sit down together to find solutions to all problems related to the relocation, by the end of February.

"The meeting gave an opportunity for the people of  Klang to determine what is good for their town."

On his dispute with Selangor speaker Teng Chang Khim, Santiago said although they are from the same party it does not mean they had to agree on everything.

Santiago said Teng had crossed the line by alleging, during the course of the dispute, that he had been "bought over" and he would be referring the Selangor legislative speaker to DAP's disciplinary committee.

Teng, who also attended the meeting, said Santiago was entitled to do so as a party member.

Despite the tension, ordinary Klang folks who are directly affected by the relocation were the clear winners, today.

Klang Consumer Association president A.Devadass commended the Menteri Besar for holding the open discussion and listening to the grouses of the people.

"He was completely down to earth and we thank him."